Hallo alle aanbidders van speciale film en foto effecten! Ik heet jullie welkom bij dit unieke blogbericht die wij vandaag voor jou hebben. Ik doel dan wel op de gebruikers die over een mirrorless camera van Olympus, Panasonic of Blackmagic beschikken met een M43 / MFT mount. Helaas is deze lens minder geschikt voor andere systemen…

Speciaal en voordelig!

De lens waarop ik doel is redelijk special te noemen, maar daarnaast ook zeker super voordelig. We hebben het hier over een 25mm C-mount CCTV lens met adapter voor een Micro Four Third camera. Deze lens heeft een breed diafragma van maar liefst f/1.4!

Voor diegenen onder jullie die niet weten wat een CCTV lens is, kan ik verklappen dat het een lens is die veelal gebruikt wordt voor CCTV beveiligingscamera’s in bewakingssystemen. Die lens is oorspronkelijk ontworpen voor een C-vatting, maar kan gebruikt worden met een micro 4/3 systeem.

Plezier handmatige bediening

Er is enkel een klein verlies van licht zichtbaar in de hoeken, wat een beetje vignettering veroorzaakt… En wat ook belangrijk is te weten is dat de lens enkel manueel focussed. Maar de meeste personen zullen opmerken dat je heel veel plezier kan beleven met die handmatige bediening.

Die lichtafval dankzij vignetting is een effect waar vooral veel fotografen met nostalgische gevoelens van houden. Veel voegen dit effect standard toe aan al hun zwart-witfoto’s in de nabewerking.

De beelden zijn wat zachter en vooral in de hoek, maar deze lens kies je niet voor ultra-scherpe shots. Welnee, deze artistieke lens gebruik je voor zijn unieke en ongebruikelijke bokeh effecten… Welke heel bruikbaar zijn bij portret opnamen.

Lichtgevoeligheid

En vergeet ook niet het f/1.4 diafragma, welke nog steeds veel beter is dan een standaard kitlens op het gebied van lichtgevoeligheid. Denk hierbij aan het vermogen om licht te verzamelen bij weinig licht, zoals ‘s nachts op straat fotograferen.

Dus als je op zoek bent naar een goedkope ‘fun-lens’ die niet direct een gat in jouw spaartegoeden brandt. Een speciale effecten lens om jouw fotografische artistieke mogelijkheden mee aan te vullen, iets uitdagends om mee te spelen, waarom probeer jij dan ook niet deze 25mm CCTV lens van Camera-Mania?

Vintage

Dat is tenslotte het grote voordeel van het gebruik van het micro 4/3 systeem: Jij kan er in principe allerlei interessante vintage of modernere lenzen op monteren, zolang je maar de juiste adapter (*) voor deze camera kan vinden en bereid bent om handmatig te focussen.

Camera-Mania bevordert met zijn voordelige 25mm CCTV lens de creativiteit van iedere MFT fotograaf!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=25mm+lens

(*) Zie: https://www.camera-mania.nl/lens/stepping-ring/

Bevat info van robinwong.blogspot.com