In de vorige blogpost hebben we behandeld hoe 4K jouw videobeelden kan verbeteren. Maar hoe zou een videostand nou ooit nuttig kunnen zijn voor het nemen van foto’s?

De 4k video burst

Welnu, zie het maar als een manier om 24, 25 of 30 acht megapixelafbeeldingen per seconde te maken en je zou per direct de aantrekkingskracht ervan kunnen gaan begrijpen.

Of het nu gaat om een korte glimlach van een kind na het uitblazen van hun verjaardagskaarsen of om het scoren van een wedstrijdwinnend doelpunt, deze opnamesnelheid kan jou volop meehelpen het perfecte moment vast te leggen!

Met veel van de huidige moderne 4K camera’s kan je nu stilstaande beelden uit het videomateriaal in de afspeelmodus bewaren en sommige bieden jou de mogelijkheid om de sluiterknop tijdens het opnemen in te drukken om aan te geven welke frames jij wilt vastleggen.

Meer goede beelden

Het is op deze wijze heel goed mogelijk om met elke 4K camera fantastische foto’s te maken via zijn 4K video beelden. Maar als je daarnaast video’s opneemt met de expliciete bedoeling om stilstaande beelden te verkrijgen, dan profiteren jouw afbeeldingen eveneens meteen van een aantal verfijnde instellingen en technieken.

En nèt zoals bij alle andere mogelijkheden in de fotografie, is die tijd welke besteed wordt aan experimenteren absoluut géén tijdverspilling.

4K video bij 30 fps (= frames per seconde) levert jou in 1 seconde van 4K opnamen maar liefst 30 foto’s. Snel bewegende raceauto’s zijn op zich moeilijke onderwerpen om goed in te kaderen, maar met zoveel foto’s om uit te kiezen, heb jij meer kans om een echte ‘blijver’ te verkrijgen.

De burst-stand is op de meeste digitale camera’s is tussen de 5 en 8 fps, dus dat is veel langzamer dan bij 4K. Met een beetje geluk krijg je misschien één of twee goede foto’s als je voldoende oefent en een goede timing toepast, maar dat is bij meerdere foto’s in dezelfde reeks vrijwel onmogelijk.

4K uitdagingen en hoe bereid ik me erop voor

Hoe machtig dat die mogelijkheden van 4K ook mag zijn, al die extra resolutie en dus ook gegevens betekent vaak wel dat jij al jouw andere hardware hier ook op af moet stemmmen. Dat kan de upgrade betekenen van geheugenkaarten, beeldschermen, harde schijven, computers en mogelijk zelfs camera lenzen.

Bestandsopslag. 4K opnamen nemen veel meer ruimte in beslag dan Full HD, namelijk tot vier keer meer. Een enkele minuut video op sommige prosumer 4K geschikte videocamera’s kan dus meer dan een gigabyte bedragen.

Om al die gegevens bij te houden, heb je snelle geheugenkaarten nodig die in staat zijn tot een schrijfsnelheid van ten minste 30 MB per seconde (wat overeenkomt met de U3-classificatie op SD-kaarten).

Heb je een nieuwe computer nodig? Het hangt er van af. Op dezelfde manier als 4K video veel fysieke opslag vereist, heeft het idem dito veel meer verwerkingskracht nodig om het 4K beeldmateriaal te bewerken.

Zoals altijd bij het kijken naar computerprestaties, zijn de processor, de grafische kaart, hoeveel RAM die is geïnstalleerd en het type plus capaciteit van de harde schijf de belangrijkste zaken om te overwegen. Je zou bij Kabel-Mania.nl eens een kijkje kunnen nemen om te zien wat voor fraaie Mini PC’s zij daarvoor beschikbaar hebben (*).

Schermvereisten. Het is mogelijk om een 4K videoproject te maken, bewerken en te publiceren zonder ooit het beeldmateriaal op een 4K monitor te hebben gezien, maar dit is niet aan te bevelen.

Als je op zoek bent naar een perfecte 4K monitor, let dan op de aanduiding ‘IPS’. Deze IPS panelen zijn namelijk superieur als het gaat om kleurnauwkeurigheid bij verschillende kijkhoeken.

De software. Voor het bewerken van 4K opnamen hebt je niet alleen een krachtige computer nodig, maar alsook gespecialiseerde software voor videobewerking.

De 4K conclusie

Full HD video is al heel geweldig en prima voor de meeste doeleinden, maar er zijn een flink aantal voordelen als het gaat om het opnemen en bewerken van 4K video.

Camera-Mania levert heel interessante en redelijk geprijsde 4K (actie) camera’s om hier eens flink mee te gaan oefenen. En zoek je een krachtige Mini PC voorzien van een Intel i7 processor met een basis werkgeheugen van 8 Gb: Dan helpt Kabel-Mania jou ook goed op weg!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=4k

(*) https://www.kabel-mania.nl/mini-pc/barebone-mini-pcs

Bron: https://www.dpreview.com/what-is-4k/