Wat is 4K?

Als je onlangs een (actie) camera hebt aangeschaft of naar één op zoek bent, dan heb jij waarschijnlijk wel de term ‘4K video’ voorbij zien komen in advertenties of op de verpakking van de camera zelf.

Welnu, 4K is een videospecificatie die letterlijk ‘4000’ betekent. Het dankt zijn naam dan ook aan de ongeveer 4000 pixels van de breedte van het beeldmateriaal.

Deze 4K beelden zijn meestal veel gedetailleerder dan alles wat je daarvoor hebt gezien. Hoogstwaarschijnlijk heb je reeds de overgang meegemaakt van de pre-digitale ‘standaard definitie’ televisie naar HD en vervolgens Full HD beelden welke nu volop beschikbaar zijn op digitale TV’s, online streaming services en Blu-Ray schijven.

In vergelijking met die eerdere video standaarden is dit HD beeldmateriaal een stuk gedetailleerder, helderer en ziet het er zelfs prima uit als het op een flink grote TV wordt aanschouwd.

Maar zelfs de beste kwaliteit van 1080p HD beelden is slechts 1920 pixels breed. 4K is aanzienlijk gedetailleerder omdat het twee keer zoveel pixels horizontaal bevat, en zelfs vier keer zoveel pixels in totaal!

Wat betekent dit voor ‘video-shooters’?

Indien jij momenteel HD video opnamen maakt, moet jij jouw camera dan opwaarderen naar een 4K compatibel model? Nou, het antwoord is simpel en voor de hand liggend: De reden om over te schakelen naar 4K is om al jouw werk meer toekomstbestendig te maken.

Zelfs als jij denkt nog geen 4K beelden nodig te hebben (of wenst), dan zijn er toch nog een aantal grote voordelen voor het gebruik van een 4K camera systeem op te noemen:

Betere 1080 HD-beelden

Als jij 4K beelden opneemt dan zal jouw HD video er eveneens beter uitzien. De meeste HD camera’s van vandaag nemen video in een hoge 1080p resolutie op, maar als jij aanvangt met 4K bronmateriaal en dit vervolgens verkleint naar HD resolutie, dan ziet dit beeld er nog beter uit dankzij effectieve oversampling van iedere pixel met een factor vier!

Bijsnijden / Zoom / Pan

4K opnames maken het alsook mogelijk om te profiteren van bewerkingstechnieken die bijna onmogelijk zouden zijn met HD beelden. Jij kan namelijk tot 4x bij 4K opnamen bijsnijden en toch een full HD videoresolutie behouden. Op dezelfde manier kan jij met al die extra pixels in een opname in- of uitzoomen terwijl je toch die HD resolutie behoudt!

Foto’s van video

Heb jij ooit een video voor bijvoorbeeld een klant gemaakt, om ze later terug te zien om te vragen om een stilstaand beeld voor een advertentie of marketingcampagne? 4K redt jou hier behoorlijk, want alhoewel het maar twee keer zoveel horizontale lijnen heeft als HD video, biedt 4K beeldmateriaal vier keer de totale resolutie van HD.

Je leest het al: Een 4K video camera levert tal van voordelen op ten op zichte van de 720p en 1080p toestellen. Hier bij Camera-Mania kan je daarom diverse 4K (actie) camera’s terugvinden om al jouw 4K dromen waar te maken!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=4k

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=1080p

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=720p

Bron: https://www.dpreview.com/what-is-4k/