De fraaie herfstkleuren staan voor onze deur! En dan hebben we het met name over al die fraaie herfstkleuren die sommige bomen aan ons showen.

Die herfstbladkleur is een fenomeen waarbij de normale groene bladeren van veel bladverliezende bomen en struiken beïnvloedt worden door het unieke herfstseizoen en waardoor deze gedurende enkele weken in het herfstseizoen bijzondere tinten van rood, geel, paars, zwart, blauw, oranje, magenta, en bruin tentoonstellen.

Waar je ook woont of naartoe reist dit herfstseizoen, je kan altijd eens proberen om de onderstaande creatieve technieken toe te passen om zo jouw allerbeste herfstfoto tot nu toe te kieken!

Fotografeer tijdens het gouden uur

Het landschap licht bijzonder fraai op wanneer de zon op een lage positie staat tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang. Dit resulteert in een schilderachtige zachte gloed en geeft vaak een mooie extra stimulans aan al deze levendige kleuren. Plus het kan de fraaie herfstsfeer veelal dramatisch verbeteren.

Bewolkte dagen en mist zijn ook prima

De herfst is zeker geen seizoen waarin je elke dag zon kan verwachten. De dagen worden korter en het weer verandert veelal snel. Dit betekent dus ook grauwe donkere dagen met regen en mist.

Meren, bossen, rivieren en zo zijn goede onderwerpen voor fotografie tijdens bewolkte of mistige dagen.

Zoek naar scènes die de omgeving bijzonder maken. Fel gekleurde bladeren of de unieke rode heide biedt snel een bijzonder groot contrast met de grijze en doffe achtergrond.

Deze natuurlijke kleurscheiding zorgt ervoor dat een boom met herfstkleuren nog meer opvalt en wordt zo zonder twijfel het hoofdonderwerp van jouw foto. En met een tripod heb je meer mogelijkheden qua belichtingstijd.

Profiteer van een ‘natuurlijke omlijsting’

Natuurlijk inlijsten is één van de sterkste beschikbare compositie technieken en in het najaar zijn de mogelijkheden hiervan eindeloos.

Ga op zoek naar takken, bladeren, bomen of andere natuurlijke elementen welke jouw hoofdonderwerp kunnen omkaderen. Als jij dit doet, dan kan jij het hoofdonderwerp van jouw foto benadrukken terwijl je er nog steeds een mooi en interessant kader omheen plaatst.

Gebruik een CPL polarisator

Een circulaire polarisator is je beste vriend voor herfstfotografie, ongeacht of je in het bos kiekt of een schilderachtig uitzicht fotografeert. Het gebruik van één biedt verschillende voordelen.

Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het contrast en kleuren. Het verbetert eveneens de blauwe lucht op heldere dagen, plus verwijdert ongewenste schittering van regen op natte dagen.

... En je kan met deze circulaire polarisator een iets langere sluitertijd gebruiken, wat ideaal is voor bij het fotograferen van rivieren en beken.

Gebruik een warme witbalans

Een andere slimme methode om meer kleur naar voren te brengen, is om een ‘warmere’ witbalans toe te passen. De automatische witbalans probeert vaak kleuren te neutraliseren, maar dat is niet wat we op dit moment willen.

Je zou als alternatief ook sommige presets of voorkeuren kunnen bekijken (zoals voor bewolkt of zonnig) om te zien of er één tussen zit die een beter effect verstrekt.

Het unieke herfstseizoen biedt een breed scala aan fotografische mogelijkheden, vooral voor iedereen die van fraaie kleuren en soms grijze dagen houdt. Met al zijn snel veranderende en soms kleurrijke landschappen is het dan ook niet moeilijk te bevatten waarom dit het favoriete seizoen is van heel veel fotografen.

Camera-Mania helpt je, met tips en fijne accessoires, in de herfst mee volop jouw eigen fotografische kleur te bekennen!

tripod

CPL

Dit artikel bevat fijne tips en info van: capturelandscapes plus wikipedia