Een polarisatiefilter is één van de meest essentiële gereedschappen in de tas van een landschapsfotograaf. Het is meestal het eerste type filter dat fotografen kopen om hun foto’s gelijk flink te verbeteren door meer levendigheid en contrast aan hen toe te voegen.

Waarom een polarisatiefilter gebruiken? De grootste frustraties bij het fotograferen van landschappen heeft vaak te maken met een gebrek aan kleur. Vanwege het feit dat zonlicht overal in een landschap wordt gestraald via de atmosfeer en objecten en uiteindelijk in een bepaalde hoek in de camera terechtkomt, zien veel foto’s er uiteindelijk saai en levenloos uit. Een snelle manier om dergelijke reflecties te verminderen, is door een polarisatiefilter te gebruiken.

Eén van de belangrijkste redenen waarom fotografen polarisatiefilters gebruiken, is om reflecties in een scène te verminderen. Overal om ons heen zijn reflecties en ze zijn heel gewoon in de natuur. Afgezien van de gemeenschappelijke waterreflecties afkomstig van vijvers en meren, kunnen we te maken hebben met spiegelende ramen of zelfs kleine lichtreflecties van het weerkaatsen van vegetatie of rotsen rond watervallen. In dergelijke situaties kan het gebruik van een polarisatiefilter de reflecties drastisch verminderen en mogelijk zelfs contrast plus verzadiging toevoegen aan het uiteindelijk beeld.

Een polarisatiefilter overal naartoe meenemen is verstandig opdat het vaak een nevel of waas in de fotobeelden kan verminderen. Nevel is iets waar landschapsfotografen vaak mee te maken hebben, dus het kunnen gebruiken van een polarisatiefilter in dat zulk soort situaties voorkomt nogal wat extra nabewerking later op de computer.

We hebben het hierboven gehad over het gebruik van een polarisatiefilter om opvallendere landschapsfoto’s te maken, maar het is minstens zo belangrijk voor het maken van levendigere portretten.

Handig namelijk voor portretfotografen is dat een CPL of polarisatiefilter het onderwerp er jonger uit kan laten zien. Normaal gesproken zie je kleine rimpels en lachlijnen bij het licht dat weerkaatst wordt door de textuur van de huid. Een CPL filter verwijdert deze reflecties en de huid ziet er daardoor gladder en egaler uit.

Als je een CPL filter bij je portretten gebruikt, worden ze levendiger en heb je achteraf minder tijd nodig om glimmende plekken in de aftertouch weg te werken. Alleen dat maakt het de prijs al waard om er één te gebruiken. Ze werken als magie!

Je hebt het al door: over het algemeen is een polarisatie of CPL filter een onmisbaar hulpmiddel in de tas van iedere fotograaf.

Camera-Mania is je beste aanreik hulp voor het maken van prachtige foto’s!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=CPL

Bron: photographylife.com