Wij van Camera-Mania kunnen ons niet een wereld voorstellen zonder straatfotografie. Denk maar aan de erfenis die Doisneau, Cartier-Bresson en minder bekende pioniers van het genre namelijk voor ons hebben nagelaten. Wij, dus jij ook, kunnen allemaal een rol spelen bij het documenteren van de wereld om ons heen, één foto per keer! 

Eén van de grootste bedenkingen bij straatfotografie is het gevoel de mogelijke privacy van een onderwerp te schenden. Het is een legitieme issue die echter prima kan worden aangepakt door eenvoudige regels van respect te volgen.

Straatfotografie vraagt om respect 

Er is hiervoor een simpele regel te bedenken: de fotograaf moet in staat zijn om zichzelf in de schoenen van het onderwerp te plaatsen en het moet vervolgens goed aanvoelen als de foto vervolgens op social media gedeeld wordt. Het fotograferen van een mooi beeldverhaal op een openbare plek zou namelijk nergens ter wereld een zorg mogen zijn, mits het met respect toegepast wordt. 

Maar als jij vandaag de dag echter nog steeds aarzelt over dit type foto’s, dan zijn er manieren om menselijke elementen in jouw fotografie op te nemen zonder hun identiteit te onthullen. Deze methoden kunnen gelukkig zeer lonend zijn en voor zeer artistieke beelden zorgen. Hier volgen zodoende een paar tips om jou mee te helpen aan een anoniemere straatfotografie te doen.

Fotografeer de achterzijde van mensen 

Niet ieder van achteren gefotografeerd onderwerp maakt een sterke impressie. Het achterliggende gevoel zal de grootste factor zijn om het toch te overwegen. Achtergrond en licht zijn hierbij tevens sterke beeldelementen.

Minimalistische aanpak 

Bij een minimalistische benadering van straatfotografie is jouw onderwerp meestal vrij klein, maar wordt het toch het brandpunt in een bijzonder stedelijk landschap. Zoek in dit geval naar interessante architectuur, herhaalde patronen, geometrische vormen, enz. Ze zorgen allemaal voor zeer interessante achtergronden. Wacht tot het juiste menselijke onderwerp jouw kader binnenkomt... en voilà, de opname zal compleet zijn!

Silhouetten 

Wie houdt er nu niet van om fraaie silhouetten te fotograferen? Het onderwerp moet bij een goed silhouet echter prima gedefinieerd zijn, plus er moeten zo min mogelijk afleidende elementen voor het onderwerp staan. Des te minder de achtergrond te onderscheiden is, des te beter! Het fotograferen van het juiste gebaar of de juiste stap is de sleutel tot een succesvol silhouet. 

Het tegen de zon in fotograferen is ook een geweldige manier om een dramatisch effect te creëren met behoud van de anonimiteit van jouw onderwerp.

Beweging 

Een lange belichting gebruiken om wat bewegingsonscherpte te creëren is ook een heel leuke manier om mensen te fotograferen. Dit werkt goed op drukke plaatsen, zoals een treinstation. De architectuur moet daarbij interessant zijn omdat dit het hoogtepunt van het beeld zal worden, aangezien dit het scherpste beeldelement zal zijn. 

Hoe ga jij jouw openhartige straatfotografie vanaf heden benaderen? Denk je ook niet dat de bovenstaande Camera-Mania tips jou hierbij kunnen assisteren? Wat jij ook vindt, ga er zonder meer volop en veilig op uit om zo boeiend mogelijke straatopnames te creëren! 

camera mania