De filmindustrie loopt vaak voorop als het gaat om de technologische vooruitgang en filmrevoluties. De impact van technologie is dan ook flink zichtbaar in bijna alle segmenten van het maken en produceren van films, waaronder verhalende technieken, apparatuur, graphics, geluidseffecten en meer. In dit blogartikel presenteert Camera-Mania de belangrijkste vooruitgangen in deze boeiende geschiedenis.

Hoe de film veel heeft veranderd

De geschiedenis van de film is gevuld met vorderingen die de manier waarop een film wordt geproduceerd en hoe het publiek hiervan geniet, flink hebben veranderd. Het was in 1895 dat de eerste geprojecteerde bewegende beelden door de Franse gebroeders Lumiere aan het publiek in Parijs werden gepresenteerd. Sindsdien heeft de filmindustrie op veel manieren een revolutie teweeggebracht. 

Van de eerste bewegingsprojectie tot moderne computergegenereerde beelden, is de industrie jaar op jaar doorgegaan met de innovatie van steeds betere ideeën voor het maken van films. Hieronder is een lijstje van de belangrijkste vorderingen die de filmindustrie naar de unieke plek geleid hebben die zo geavanceerd is als deze op dit moment is. 

De Lumiere Brothers - In tegenstelling tot de basistechnieken voor het maken van films die stilstaande beelden in donkere kamers projecteerden, creëerden de Lumiere Brothers de illusie van beweging door een filmcamera te ontwerpen. 

Melies zijn maan - De revoluties in de filmindustrie hebben ook veel te danken aan de technieken van Georges Melies om beelden, vervaging, dubbele belichting en schaalmodellen allemaal op elkaar te leggen. 

Kleur - Een ander belangrijk keerpunt in de branche was uiteraard de introductie van kleur in filmframes. 

Geluid - De opname van geluid in de films was evenzo een grote doorbraak voor de filmindustrie. De gekleurde frames die nu met geluidseffecten vergezeld waren brachten de industrie naar een heel nieuw niveau. 

Televisie - Het gebruik van panoramische formaten luidde een nieuw tijdperk in de filmindustrie in, waardoor de films oog in oog ​​met de concurrent kwamen te staan, namelijk de televisie. 

Animatie - De diverse animatiekunsten belichten uiteraard een andere belangrijke revolutie in de industrie. Walt Disney was hier de eerste mee die deze techniek een kans gaf, en de cartoons plus andere animaties zijn daarna alleen nog maar fraaier geworden. 

Het Pixar tijdperk - Veel later heeft de toepassing van computergraphics bij het maken van films een enorme tech-revolutie in de industrie teweeggebracht. Het momentum was hiervan zo groot dat Disney Pixar uiteindelijk voor miljoenen dollars overnam. 

Het zijn uiteindelijk alle filmtechnieken, het vertellen van verhalen en naadloze visuele effecten die de kijkers al decennia lang bij alle films betrokken houden.

Het moderne film maken 

Andere belangrijke factoren die een revolutie in de filmindustrie teweeg hebben gebracht zijn technologische innovaties zoals de manier waarop films gedistribueerd en via het internet geconsumeerd worden. 

Denk hierbij aan nieuwe formaten zoals video-podcasts en webshows. Je kunt tevens online streamen of content downloaden om dit later te bekijken. 

Het gebruik van alle moderne digitale media vergemakkelijken de weergave van films op elk oppervlak vanaf een smartphone of bijvoorbeeld draagbare projectoren. 

Door de jaren heen hebben al deze filmrevoluties alle filmmakers in staat gesteld om creativiteit, kunst, graphics en beeldverhalen te combineren. Deze gehele revolutie heeft verder voor veel individuen de deuren geopend die van camerawerk, grafisch werk, montage, productie en regie houden. 

Camera-Mania is er zeer trots op dat ze aan deze bijzondere revolutie mag bijdragen! En op jou die al dit ‘harde’ werk verricht!

https://www.camera-mania.nl/ 

Bron: raindance