Hoe goed jij ook kan zijn in het fotograferen van mensen, dat zegt helemaal niets over het fotograferen van dieren. Het is namelijk niet gemakkelijk om met onze harige vrienden te communiceren en ze hebben ook nog eens een zeer beperkte aandachtsspanne.

Gelukkig is Camera-Mania hier voor jou met wat tips en technieken van onder meer de fotograaf Vincent Lagrange om jou bij te staan.

Bouw een goede relatie met het dier op

Het is essentieel dat het dier dat jij fotografeert jou vertrouwt. Speel een tijdje met dit dier en laat het dier aan je wennen. Want het is absoluut noodzakelijk dat het dier zich op zijn gemak voelt wanneer jij een cameralens op hem richt.

Creëer een prettige lichtomgeving

Dieren zijn zonder meer al behoorlijk snel afgeleid. Het is zodoende een slecht idee om keer op keer een flitslamp te gebruiken wanneer jij ze fotografeert. Je zal het dier daarmee niet alleen afleiden, maar je kan het eveneens bang of agressief maken.

De fotograaf Lagrange werkt daarom het liefst met zacht, natuurlijk licht. Als jij binnenshuis werkt, probeer dan in de buurt van deuren en ramen te verblijven die als een prima lichtbron kunnen dienen.

Communicatie

Communiceren met dieren kan moeilijk maar niet onmogelijk zijn. Zorg daarom voor een rustige omgeving. Zo wordt het dier niet alleen minder snel afgeleid, maar zal het je alsook beter kunnen horen. Boots bovendien hun geluiden na om aandacht te trekken.

En alhoewel voedsel een goede manier kan zijn om het dier in je geïnteresseerd te houden, gebruik dit voedsel dan enkel wanneer het echt heel moeilijk wordt om de juiste opname te verkrijgen.

Toenadering

Forceer dieren niet als zij zich ongemakkelijk voelen of niet bereid zijn om gefotografeerd te worden. Behandel dieren niet als objecten. Maar laat ze in plaats daarvan een tijdje relaxen, leer ze beter kennen en probeer het op een later moment nog eens. Vergeet daarnaast ook niet om altijd langzaam te bewegen en reageren om hen relaxed te houden.

Focus op ogen en uitdrukkingen

De ogen zijn het meest expressieve deel van het dierengezicht, dus als jij echt boeiende portretten wenst te maken, concentreer je dan op de ogen en gezichtsuitdrukkingen. Een goed getimede ‘puppyjankje’ (van jou) kan zo de aandacht van een puppy of een nieuwsgierige hond opwekken en ze sneller naar de camera laten staren dan dat jij “woef” kan zeggen!

Ik zeg maar zo, ik zeg maar woef

De professionals laten het er als iets simpels uitzien, maar iedereen die ooit heeft geprobeerd een onvoorspelbaar wezen als een kat of een hond te fotograferen, weet dat dat echt niet het geval is. Dus ik zeg maar zo... ik zeg maar woef! Want goede oefening is een soort troef!

Hopelijk hebben bovenstaande tips en technieken van Camera-Mania jou dan nu ook voldoende zelfvertrouwen geschonken om nou zelf opmerkelijk vakkundige dierenportretten te creëren. Veel succes!

camera accessoires