Naarmate de warme zomer plaats maakt voor de coole herfst en naarmate de dagen eveneens korter worden plus de nachten langer... En zodra de frisse T-shirts worden vervangen door allerlei warme sjaals en gevoerde jassen, dan beginnen heel veel personen alweer flink wat verlangens op te wekken naar wat warmere dagen...

Maar wij van Camera-Mania plus alle fotografen die ons land herbergt niet hoor, want wij weten wel dat de unieke herfst het meest fotogenieke seizoen van het jaar is!

Meest fotogenieke seizoen

Al die uniforme groene bomen kleuren nu duizend tinten rood, bruin en geel. Mistige ochtenden geven landschappen een soms griezelig of buitenaards gevoel. Plus de natuur is het meest spectaculair omdat dieren op het laatste moment nog voorbereidingen treffen voor de winterslaap of andere dramatische eigenschappen vertonen.

Herfstfotografie projecten

Dus kleed je nu ook warmpjes aan en ga er met je digitale camera op uit in al deze weers elementen. Hieronder zijn wat ideetjes terug te vinden voor enkele eenvoudige herfstfotografie projecten:

Herfstportretten

Voor een herfstportret is het onverslaanbaar een model te portretteren die goed tegen de elementen is ingepakt en omringd is met roodbruine bladeren. Met een laagstaande zon aan de hemel kan jij tot laat in de ochtend of vanaf het begin van de middag een goed verlichte opname maken zonder enig flitslicht of reflectoren, door jouw modellen eenvoudig in de zon te richten.

Fraaie landschappen

Het gouden uur, zo direct na zonsopgang of vlak voor zonsondergang, is een favoriete tijd voor fotografen omdat het licht dan gezegend is met een heerlijke zachte, warme gloed. Dat komt omdat het gefilterd wordt door allerlei deeltjes in de atmosfeer. Het enige nadeel kan zijn dat jij bij het krieken van de dag moet opstaan om hier het beste uit te halen...

Seizoensgebonden wilde dieren

De herfst kan een drukke tijd zijn voor dieren terwijl ze zich voorbereiden op de komende wintermaanden wanneer het voedsel schaars zal zijn. De kunst is nu om de gewoonten van jouw camera objecten te leren kennen:  Dus op welk tijdstip van de dag en waar ze het meest actief zijn?

Wanneer dit eenmaal is vastgesteld, dan is het essentieel om niet te dichtbij te komen. Dat betekent vaak het gebruik van een grote telelens van ten minste 300 mm. Een snelle lens (van bijvoorbeeld f/2.8 of f/4) is alsook een groot voordeel voor meer schichtige onderwerpen en wanneer jij bij weinig licht moet fotograferen.

Ochtendmist

In de vroege herfst worden koude nachten vaak opgevolgd door warme dagen. Deze grote variatie in temperatuur biedt de ideale omstandigheden voor het creëren van mist of nevel. Mist is het meest sfeervol rond zonsopgang, dus je kansen voor goede opnames zijn beperkt.

Je hebt zeker een statief nodig, want je fotografeert met langere sluitertijden in het zwakke ochtendlicht. Een lange lens, zoals een telefoto lens van 70-200 mm, comprimeert het perspectief en benadrukt het gelaagde effect van mist.

En let op: Een relatief heldere nevel zal jouw meetsysteem al snel voor de gek houden voor onderbelichting, dus controleer jouw histogram in het infoschermpje en voeg indien nodig een +1 stop belichtingscompensatie of zo toe.

Reflecties

Maak optimaal gebruik van de overvloedige kleur in het landschap om zo dit rijke herfstpalet te verdubbelen. Je hebt een hoog uitkijkpunt nodig om bijvoorbeeld een meer te fotograferen om op deze wijze zoveel mogelijk van de scène te kunnen reflecteren.

Aangezien je van een afstand fotografeert, biedt een middelgroot diafragma (zo rond de f/8) voldoende scherptediepte. Een lange belichting zal eventuele rimpelingen gladmaken, dus gebruik liever een ND / Neutral Density filter. Als jij jouw camera op een statief zet, dan blijft deze bovendien perfect stil bij een lange belichtingstijd en helpt het alsook bij de fijnafstelling van jouw compositie.

Er zijn zoveel redenen om behoorlijk vrolijk te worden van alle herfstpracht. Hopenlijk levert Camera-Mania via bovenstaande tips jou voldoende stimulans om al deze mooie momenten voor altijd vast te leggen!

tripod

neutral density

http://camera-mania.nl/