Laten we in dit tweede deel 2 van Camera-Mania’s kleur filter tips eens kijken naar enkele handige tips voor het maken van foto’s die overvloedig van kleur zijn. Of te wel: hoe opvallende en kleurrijke foto’s te maken!

Zoek naar gedurfde, heldere kleuren

Het is soms mogelijk dat jij de kleurniveaus in jouw opnamen kan beïnvloeden. En alhoewel dit moeilijker toe te passen is bij bijvoorbeeld landschapsfotografie, is het bij het maken van portretten of macro-opnamen goed toe te passen.

Jij  hebt daarbij namelijk veel meer invloed op de kleuren welke in een scène worden weergegeven. Kleurgebruik is het gehele jaar door behoorlijk belangrijk, maar het zomerseizoen is het moment waarin het echt een kans heeft om flink te schitteren!

Super kleurrijke en schitterende bloemen, bonte outfits, levendig zwembad- of strandspeelgoed, vogels, vlinders en nog veel meer onderwerpen kunnen allemaal geweldige, kleurrijke foto’s opleveren.

De eerste stap om meer kleur in jouw foto’s op te nemen, is simpelweg bewust te zijn van de impact die heldere, krachtige kleuren kunnen hebben op jouw composities en uit te kijken naar mogelijkheden om deze levendige opnamen vast te leggen.

Zoek naar gedurfde achtergronden

Houd jouw ogen dus open voor kleurrijke achtergronden om deze op te nemen in jouw opnamen. Overweeg bijvoorbeeld een kleurrijke muur of een veld met bloemen voor portretten of een felgroen bloemblad voor macro-opnamen. Zelfs de diepblauwe lucht kan een mooie, kleurrijke achtergrond maken.

Maak je eigen kleurrijke composities

Kan je niets spannends vinden om te fotograferen? Overweeg dan om je eigen kleurrijke scènes samen te stellen. Er zijn tientallen spannende manieren om gewaagde en kleurrijke composities te maken, van kleurrijk fruit tot een circus stilleven, tot het maken van een abstract schilderij en het fotograferen van onderwerpen van heel dichtbij. Andere ideeën zijn high-speed waterfotografie, het fotograferen van kleurrijke ‘rookbommen’, vloeibare kunst en druppelfotografie èn schilderen met licht.

Leg beelden vast tijdens de nacht

Een andere eenvoudige manier om heel krachtige plus heldere kleuren vast te leggen, is door ‘s avonds foto’s te maken. Avonden (vooral tot een half uur na zonsondergang) zijn een bijzonder goed moment om kleurrijke foto’s te nemen. Dit komt omdat de lucht nog steeds blauw lijkt in jouw afbeeldingen, in plaats van ‘nachtzwart’. Kijk naar neonreclames, straatverlichting en verkeerslichten om kleurrijke afbeeldingen te creëren.

En als jij een lange belichting gebruikt of reflecties wilt vastleggen, dan kan je nog meer kleur toevoegen aan jouw opnamen.

Gebruik een polarisator

Vaak is er een duidelijk gebrek aan kleur in landschapsfoto's. Atmosferische omstandigheden, en het feit dat zonlicht niet altijd de elementen in uw composities in de juiste hoek raakt, kan resulteren in beelden die een beetje flets zijn. Gebruik om dit te bestrijden een CPL / polarisatiefilter. Dit filter kan schittering verminderen en gereflecteerd licht in een scène verkleinen, wat resulteert in kleuren die brutaler en meer verzadigd zijn.

Een polarisator filter is vooral ideaal voor het maken van berguitzichten, omdat het de atmosferische waas kan verminderen en kan meehelpen de lucht ook dieper blauw te maken. Het is ook goed voor het verminderen van schittering op natte bladeren en rotsen, waardoor de kleuren er dieper en rijker uitzien in jouw opnamen.

Pas de belichting van uw camera aan

Het ingebouwde lichtmeetsysteem van jouw camera zal er vaak voor kiezen om een ​​lichtere belichting te gebruiken. In sommige gevallen zal het aanpassen van jouw belichting en het onderbelichten van je foto’s enigszins resulteren in diepere, meer verzadigde kleuren.

Meer kleur aan uw afbeeldingen toevoegen.

Aan het einde van de dag gaat het bij het effectief gebruiken van kleur in je composities niet alleen om het onthouden van het kleurenwiel. In plaats daarvan gaat het om het ontwikkelen van een oog voor wat er goed uitziet, en het leren herkennen van kleurencombinaties die goed samenwerken.

Het gaat alsook om het gebruik van de beschikbare tools: een polarisator / CPL filter van Camera-Mania, verschillende invalshoeken en nabewerkingstechnieken, om een ​​beeld te creëren dat even helder en kleurrijk is als alles wat je persoonlijk ziet, waardoor jij prachtige kleurrijke kunstwerkjes kan  maken!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=filter

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=macro

Via contrastly.com