Koude winterse locaties bieden talloze mogelijkheden voor fotografie, van het fotograferen van prachtige besneeuwde landschappen tot het jagen op het unieke noorderlicht. Als het licht goed is kan je echt wel fantastische winteropnames maken. Maar koud winterweer biedt fotografen ook unieke uitdagingen... En eh, ik praat absoluut niet alleen over koude vingers!

Jij kan jouw camera uitrusting (en jezelf!) zelfs behoorlijk beschadigen als jij niet goed bent voorbereid op winterfotografie. Deze onderstaande tips voor winterse fotografie zijn daarom vooral belangrijk om jouw camera tegen zowel sneeuw als kou te beschermen.

Gebruik een afsluitbare plastic zak. Oké, ik geef het toe: dit lijkt misschien een beetje raar. Maar het is één van de belangrijkste tips voor winterfotografie in deze lijst! Als jij jouw camera namelijk bij bijzonder koud weer gebruikt, dan zou je een cameratas (of tassen) willen wensen waarin die camera uitrusting in kan plaatsen met een luchtdichte afsluiting. De aanbeveling zou zoiets zijn als een diepvrieszak met zo’n gemakkelijk te sluiten sluiting.

De reden hiervoor is dat wanneer je ergens vandaan komt waar ‘t erg koud is en vervolgens naar een warmere plaats gaat, er het risico bestaat dat vocht op of in jouw kostbare foto apparatuur zal condenseren.

Neem reservebatterijen mee (en houd deze warm!). Koud weer is een batterijen killer! Dit is een bekend feit. Door de kou raken batterijen veel sneller leeg dan normaal en zelfs wanneer ze niet gebruikt worden, raken ze alsnog hun elektrische lading kwijt.

Om dit te verhelpen en om te voorkomen dat jij op een cruciaal moment geen batterijen meer kan gebruiken, wil jij uiteraard reservebatterijen bij je hebben. Jij wilt deze eveneens zo dicht mogelijk bij jouw lichaam in een binnenzak bewaren. Je eigen lichaamswarmte helpt ze namelijk te beschermen tegen ontladen en zorgt er tevens voor dat je langer kan blijven fotograferen.

Als je het kan doen, is het zelfs aan te raden om jouw camera idem dito in je jas te dragen... Dit is niet altijd praktisch voor een grote camera uitrusting. Maar als jij echter over een kleiner camerasysteem beschikt, dan kan dit zeer zeker helpen het extra te beschermen!

Bevries je neus niet op je camera. Veel camera’s zijn van metaal vervaardigd, dus bij erg lage temperaturen kan dit metaal een klein risico voor onze huid worden. In het bijzonder wanneer jij jouw oog vlakbij de camera houdt om een foto te nemen, want dit kan al snel tot bevriezing leiden!

Om te voorkomen dat je jouw neus bevriest is het aan te raden je gezicht in te pakken met materiaal om het te beschermen, zoals een sjaal of bivakmuts. Of als alternatief kan jij de camerabody met iets beschermends inpakken of je kan vanaf een statief fotograferen.

Draag goede handschoenen. Eén van de grootste uitdagingen bij het fotograferen in koud weer is gewoon je camera proberen te gebruiken bij al die temperaturen onder nul. Dit kan allemaal erg uitdagend zijn wanneer jij jouzelf maximaal hebt ingepakt.

De juiste paar handschoenen kan in deze situatie de oplossing zijn. Als het niet waanzinnig koud is, kan je zelfs vingerloze handschoenen overwegen. Anders zou jij die lekkere warme handschoenen af en toe aan en uit moeten trekken om jouw camera te bedienen...

Draag uiteraard ook warme winterkleren en gebruik evenzeer een goede cameratas. Een goede cameratas is een must, niet alleen bij koud weer, maar bij alle extreme (weers)omstandigheden waarin jij je buiten kan bevinden. Het beschermt je uitrusting immers tot jij er klaar voor bent om het te gaan gebruiken.

Investeer in een goed statief. Dit is zeker het geval als jij ‘s nachts die wonderschone Aurora Borealis of te wel het ongrijpbare poollicht in de nachthemel probeert vast te leggen. Dat lage lichtniveau vereist namelijk dat je langere belichtingstijden nodig hebt en de enige manier om dat te doen is door ervoor te zorgen dat je camera rotsvast staat: dus op een statief.

Gebruik de juiste camera instellingen bij winterfotografie. Sneeuw zorgt voor mooie winterfotografiemogelijkheden, maar het kan ook de belichtingsmeter van jouw camera in de war brengen, wat resulteert in onderbelichte of donkerder beelden dan jij zou verwachten.

Dus als je scènes in de sneeuw wenst te fotograferen, dat is het een heel goede tip om de belichting van je camera te compenseren door het met ongeveer 1 stop te vergroten. Het exacte getal hangt overigens af van de hoeveelheid sneeuw en licht.

Ik hoop dat jij deze tips wat nuttig vindt! En mocht je nog wat accessoires nodig hebben om al deze tips goed in de kou tot werking te brengen, kijk dan even vrijblijvend lekker warmpjes achter je PC bij Camera-Mania.nl naar binnen.

https://www.camera-mania.nl/hoesjes-tassen/

https://www.camera-mania.nl/tripods-monopods/tripods/

Op onze partner-site: https://www.i-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=handschoenen

Deze winterfotografie tips zijn afkomstig van findingtheuniverse.com