Jij hebt waarschijnlijk al eens eerder een battery grip gezien, heel stevig vastgebonden aan de onderzijde van een DSLR. Het is groot, omvangrijk... Maar in de juiste situatie eigenlijk best handig!

Heb jij er echt één nodig?

De functie van een batterijgreep vind je al in de naam zelf. Het is een accessoire dat op de onderkant van je camera wordt aangesloten, zodat er ruimte vrij komt voor een extra batterij... En het bestaat uit een extra hompje plastic dat de fotograaf kan vasthouden.

Sommige battery grips worden zelfs portretgrepen genoemd, omdat ze een tweede sluiterknop bevatten die gemakkelijker toegankelijk is tijdens het maken van portretopnamen.

Dit zijn handige functies, maar zijn deze wel noodzakelijk? Of hoe kan het jou helpen?

Een haat-liefdeverhouding

De bescheiden batterijgrip zorgt in de fotografiecommunity soms voor een haat-liefdeverhouding. Sommigen zijn van mening dat DSLR’s al groot en zwaar genoeg zijn zoals ze gebouwd zijn èn dat ze niet nog het extra volume van een additionele batterij of grip nodig hebben.

Anderen daarentegen hebben die de battery grip al lang flink omarmd en weten niet hoe ze er zonder kunnen leven. Persoonlijke voorkeur speelt hier dus duidelijk een grote factor.

Maar er zijn andere details om te overwegen. De gemiddelde DSLR is ergonomisch ontworpen voor comfortabel landschapsfotografie, maar meestal niet voor portretten.

Hulp bij portretopnamen

Er bestaan camera handgrepen om portretopnamen comfortabeler te maken door een tweede sluiterknop aan de zijkant van de handgreep op te nemen. Wanneer de camera is geroteerd, kan jij die knop gebruiken om portretfoto’s te maken zoals je alsook een landschapsopname zou maken.

Stabielere opnamen

Een battery grip is ook handig voor mensen met lange of zware lenzen. Het gebruik van een zware lens op een relatief lichte DSLR kan namelijk ‘evenwichtsproblemen’ veroorzaken en de vermoeidheid bij het fotograferen bespoedigen.

Sommige professionals suggereren echter dat het extra gewicht van een batterijgrip kan dienen als tegengewicht, waardoor het gemakkelijker wordt om een stabiele opname te behouden.

Verlengt de batterijduur

Zoals de naam van de battery grip al doet vermoeden, is de belangrijkste functie van een batterijgreep om een extra batterij levensduur aan jouw camera te schenken.

De meeste grepen kunnen tegelijkertijd zelfs twee batterijen bevatten. Het verdubbelt zo in de meeste gevallen de levensduur van de camera batterij!

Da’s vooral handig wanneer je werkt aan lange continue opnames die meerdere uren in beslag kunnen nemen. Dat is zeker een groot voordeel, opdat je dan geen zorgen meer hoeft te maken dat je zonder power komt te zitten tijdens een fotoshoot.

Voor eenvoudiger batterij wisselen

Een battery grip is ontworpen om de totale levensduur van de camera te verlengen. Maar als jij je in een situatie bevindt waarin je toch nog verse batterijen moet swappen, kan het eveneens handig zijn om zo’n grip te hebben.

En dat is vooral het geval wanneer jij jouw camera op een statief hebt bevestigd. Het biedt dan een eenvoudige toegang tot de batterijlade zonder dat jij jouw camera opstelling hoeft te demonteren. Op deze wijze kan jij slechts binnen enkele seconden jouw lege batterijen vervangen voor nieuw opgeladen exemplaren.

Conclusie

Een battery grip biedt je ondermeer een verbeterde ergonomie, verticaal fotograferen met een volledige bediening, meer batterij power en een verbeterd zwaartepunt. Wat wil jij nou nu nog meer? Kijk dus snel even of Camera-Mania ook een variant voor jouw DSLR beschikbaar heeft.

https://www.camera-mania.nl/batterijen/battery-grip/

Met hulp van tested.com en picturecorrect.com