Als jij een filmmaker bent die met DSLR camera’s werkt, dan ben je ongetwijfeld wel eens geconfronteerd met de problemen die gepaard gaan bij het proberen scherp te stellen en beslissingen te maken omtrent de compositie op basis van wat jij in je zoeker ziet of het LCD schermpje van jouw camera.

Dit kan een ongelooflijk moeilijke taak zijn, vooral als je ouder bent dan 14 en jouw visie niet helemaal meer is wat het in jouw vroege jeugdjaren mogelijkerwijs wel was.

Er is gelukkig een verbazingwekkende technologische vooruitgang geboekt die het voor filmmakers van vandaag de dag gemakkelijker maakt om de foto’s goed te bekijken: namelijk door ze op grotere schermen te aanschouwen. Een externe video monitor is één van de handigste hulpmiddelen welke filmmakers assisteren dit doel te bereiken.

Wat te overwegen bij de aanschaf van een video monitor voor jouw DSLR:

Afmeting. De grootte van de video monitor is een belangrijke functie om te overwegen. Over het algemeen is des te groter des te beter. Grotere monitoren helpen jou namelijk preciezer bij het nauwkeurig instellen van jouw focus en laten je compositorisch meer details zien.

Resolutie. De resolutie van de monitor is om veel redenen erg belangrijk. HDMI uitgangen van de meeste DSLR’s bieden vaak geen HD beeldmateriaal. Om deze reden is het hebben van een monitor met een goede resolutie van essentieel belang om ervoor te zorgen dat jij toch nog de scherpst mogelijke focus krijgt.

DPI. De DPI (Dots Per Inch) is relevanter voor fotografen dan voor filmmakers. Wanneer de resolutie de ‘lijnen’ van een afbeelding meet, meet DPI hoeveel ‘stippen’ het volledige beeld vormt.

Connectors. Eén van de beste type connectoren die jij op een monitor kan hebben, zijn HD-SDI stekkers. Hiermee kan jij de hoogst mogelijke resolutie mee overbrengen en ervoor zorgen dat je voor de beste kleurafstemming op uw monitor zorgt. DSLR’s zijn echter niet altijd uitgerust met HD-SDI uitgangen. In plaats daarvan hebben DSLR gebruikers over het algemeen wel de mogelijkheid over HDMI of component aansluitingen.

Speciale functies. Sommige monitors zijn alsook uitgerust met speciale functies, zoals de mogelijkheid om de niveaus van de afbeelding of instellingen voor kleurafstemming te regelen.

Dus waarom een DSLR video monitor gebruiken? De mogelijkheid om een accurate focus te verkrijgen is één van de hoofdredenen om een video monitor te kopen. De grotere afmeting van de monitor helpt jou tevens mee de details van jouw compositie te bekijken.

Een gearticuleerd scherm met de mogelijkheid om de hoek van jouw monitor te veranderen is eveneens een grote bonus. Vergeet ook niet dat meerdere mensen kunnen zien wat er wordt vastgelegd op een grote externe video monitor: is erg handig voor de regisseur en cinematograaf!

Iedere verstandige en prijsbewuste DSLR videograaf werkt met een video monitor van Camera-mania.nl

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=video+monitor

De lightsfilmschool.com hielp mee met dit blogbericht.