Alhoewel de digitale fotografie zeker zijn oorsprong vindt in film, heeft de vooruitgang van de digitale sensor de manier waarop we fotograferen flink veranderd. Zo is ISO is een camera instelling geworden en geen filmgevoeligheid waardering meer. 

Digitale camera’s beschikken alsook over technologie om verschillende lichtbronnen te gebruiken in zijn ingebouwde witbalansinstellingen, terwijl filmfotografen vaak sterk leunen op filters om de kleur van het licht in hun afbeeldingen te compenseren.

Het menselijk brein herkent verschillende lichtbronnen en past zich automatisch aan. Wat jouw hersenen verwerken, is echter niet precies wat het oog ziet. Maar camera’s zien licht zoals het is, zonder een ‘brein’ om de scène voor hen te interpreteren en zich aan te passen aan verschillende lichtniveaus of verschillende soorten licht.

De automatische witbalans is meestal voldoende om deze verschillende lichtbronnen in te stellen, maar niet altijd. Hier komt de handmatige witbalans jou te hulp. Filters kunnen dit werk ook vaak goed doen. Wat zijn nu precies gekleurde filters? Hebben digitale fotografen ze nog nodig in hun kit?

Gekleurde filters beïnvloeden de kleur van het licht of veranderen de kleuren in het uiteindelijke beeld. Er zijn een groot aantal gekleurde filters beschikbaar. Deze filters veranderen hoe de camera het licht ziet en het effect ervan hangt af van de kleur van dit filter.

Blauwe filters verbeteren rood en oranje, terwijl het contrast een beetje wordt versterkt.

Groen is een goede kleur voor huidtinten, vooral onder kunstmatige lichtbronnen.

Rode filters absorberen blauw en groen. Ze worden gebruikt voor een verhoogd contrast en zwart-witfoto’s met een zeer donkere lucht.

Oranje filters worden vaak gebruikt voor het verbeteren van een zonsondergang.

Gele filters hebben vaak de voorkeur vanwege hun vermogen om landschappen er realistischer uit te laten zien.

Geel-groene filters zijn geschikt voor de meeste toepassingen, variërend van portretten tot het groen in de natuur.

Gekleurde filters kunnen ook in een gegradueerd formaat geleverd worden, wat betekent dat de helft van het filter gekleurd is en geleidelijk helderer wordt op de andere helft. Gegradueerde filters worden vaak gebruikt om enkel de lucht in de foto te beïnvloeden, maar de rest van de scène onaangetast te laten.

Dankzij digitale sensoren en bewerkingsprogramma’s zijn gekleurde filters niet absoluut meer nodig, maar dat betekent niet dat ze verouderd zijn. Ze zijn handig voor het manipuleren van de afbeelding zonder hulp van Photoshop en sommige opties zoals gegradueerde filters zijn vaak sneller te gebruiken dan om later te bewerken.

Gekleurde filters kunnen ook nieuwe fotografen helpen te leren hoe de camera het licht interpreteert met een meer praktische techniek voor het aanpassen van kleuren. In het geval van gekleurde filters is het namelijk niet een kwestie van het vastleggen van de afbeelding, maar hoe jij deze afbeelding vastlegt.

Kriebelt het al om te experimenteren met een GND kleur filter? Camera-Mania heeft ze al voor je klaarliggen!

https://www.camera-mania.nl/flitsers-accessoires/camera-filter/gnd-filter/

Via: shawacademy.com