Ga ook op pad met jouw cinematografische Indepman cameratas!

Heb jij ooit gehoord van een vrouwelijke cineast in de professionele filmwereld? Als je hier niet direct een antwoord op hebt, dan kan jij je afvragen waarom vrouwelijke cinematografen veelal over het hoofd worden gezien.

Rachel Morrison’s Academy Award nominatie in de categorie beste cinematografie eerder dit jaar voor haar werk in de film Mudbound was een mijlpaal voor vrouwen in de film. Voor het eerst sinds de introductie van deze awards in 1929 is er een cameravrouw genomineerd!

De cineast of ‘director of photography’ (DP) is de rechterhand van de regisseur op de set. Het is een veeleisende baan, bestaande uit een combinatie van kunstenaarschap, geavanceerde technische kennis en teambeheer, aangezien de DP de juiste camera, lens en verlichting voor iedere opname selecteert.

Een goede cinematograaf werkt nauw samen met de regisseur om het gewenste visuele effect in elke scène te bereiken. Een geweldige cineast levert hun eigen unieke visie aan de film. De vintage cameraman John Alton beschreef deze handeling ‘schilderen met licht’.

Rachel Morrison zelf zei over de Oscar nominatie voor haar cinematografie: “Ik kan niet geloven dat ik de eerste ben. Het is echt een beetje gek!”

Het was haar camerawerk in Mudbound die haar deze erkenning opleverde, maar Morrison was alsook director of photography voor de enorme blockbuster Black Panther. DP zijn betekent dat je de baas bent over alle camera’s, iedereen die ze bedient, de elektriciteit op de set en het uiterlijk van de gehele film.

Op de set van Mudbound maakte Morrison deel uit van een opzettelijk door vrouwen geleide bemanning. Deze Netflix film volgt de lotgevallen van een zwarte familie en ruige blanke boeren in het zuiden van de VS.

Morrison hoopt vooral dat haar nominatie andere vrouwen aanmoedigt om ook de filmindustrie te betreden. Ze zei: “Vrouwen zijn zo gekwalificeerd dat ze er gewoon voor moeten gaan, het gaat namelijk niet alleen om cinematografie, het gaat om het geloven in jezelf en dat alles mogelijk is!”

Dus aan al die cameravrouwen die dit nu lezen zeg ik nu:  “Hup dames, kom uit de veren met je gevulde Indepman cameratas en maak het mogelijk dat ook jullie met flink wat goede moed en opgebouwde camera ervaring dit eveneens mogelijk kunnen maken!”

Jawel...  Een slimme camera meid is met een goede Indepman tas van Camera-Mania op haar toekomst voorbereid!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=Indepman

Bronnen: theguardian.com, npr.org & harpersbazaar.com