Een L-plate (ook wel een L-bracket genoemd) is een accessoire dat permanent aan je camera is bevestigd en waarmee jij het op de balhoofd van jouw statief kan klemmen.

Nadat je zo’n L-plate van Camera-Mania bent gaan gebruiken, is het bijna zeker dat jij je gaat afvragen waarom jij dit niet veel eerder hebt gedaan!  Hieronder worden de drie belangrijkste redenen aangegeven waarom ook jij een L-plaat op je camera zou moeten gebruiken:

Het versnelt het opname proces. Een L-plate maakt gebruik van het standaard Arca-Swiss snelontgrendelingssysteem, waardoor jij ongelooflijk snel jouw camera op het balhoofd van je statief kan bevestigen.

Wanneer de verlichting precies goed is, dan is het gebruikelijk dat je wenst te proberen om een aantal verschillende composities in zowel de staande als liggende richting te verkrijgen. Met een L-plate op de camera kan jij heel vlot van oriëntatie verwisselen en hoef je enkel kleine aanpassingen op je balhoofd te maken.

Het geeft je scherpere beelden. Indien je geen L-plate gebruikt, dan betekent dit dat jij waarschijnlijk een kleinere statiefplaat gebruikt of dat je jouw camera gewoon direct op een balhoofd hebt draaien met behulp van een standaard 1/4 inch bevestiging.

Met een L-plaat van Camera-Mania beschik je over een veel groter contactoppervlak op de basis van de camera waardoor de verbinding stabieler blijft en rotatie op de basisplaat van de beugel wordt voorkomen. Bij sommige L-plates wordt elke beweging van de plaat bijna volledig onmogelijk gemaakt. De plaat wordt in dat geval zowat een onderdeel van de camera zelf!

Een L-plate houdt eveneens het gewicht van de camera recht boven het statief in de portretstand, wat de algehele stabiliteit van het statief op een zachtere ondergrond of bij omstandigheden met veel wind aanzienlijk verhoogt, wat wederom leidt tot scherpere beelden.

Een L-plate beschermt jouw camera. Een L-plate wikkelt zich rond de camerabehuizing en dient als een extra beschermlaag. Het is met name handig om te voorkomen dat er deuken en krassen op de basis van de camera komen, waardoor jij de camera op de grond kan neerleggen zonder bang te zijn het te beschadigen.

Plus als je ooit besluit jouw camera te verkopen, dan blijft het zo in een veel betere staat. Dus kan jij alsook een hogere prijs ervoor terug vragen en zo het geld dat jij aan die L-plaat uitgeeft effectief (gedeeltelijk) terugverdienen.

Ben jij al overtuigd? Ik hoop het! Het goede nieuws is dat er de afgelopen jaren veel interessante L-plates op de markt zijn geintroduceerd, welke nu hier bij Camera-Mania.nl voor een wel heel redelijke prijs kunnen worden aangeschaft.

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=L+plate

PS. Dit artikel kwam tot stand met hulp van shuttermuse.com