Digitale spiegelreflex camera’s zijn dood, lang leve de spiegelloze camera!

Er zijn echt veel voordelen om een digitale mirrorless camera te verkiezen boven een DSLR.

Spiegelloze camera’s zijn kleiner, beter in video toepassingen en aantrekkelijker geprijsd. Ze bevatten ook allerlei professionele functies, bieden de allerbeste prestaties en worden aangeboden met een flink assortiment aan mogelijke speciale video- en fotolenzen.

Indien je onlangs een mirrorless camera hebt aangeschaft, of overweegt om dit te doen, dan zijn hier enkele mirrorless camera-tips om jou verder op weg te helpen:

Schaf meer camera accu’s aan. Het is de achilleshiel van het spiegelloze systeem en alhoewel het nu wat beter gaat, is de levensduur van de batterij nog steeds slecht in vergelijking met digitale spiegelreflex camera's.

Mirrorless camera’s zijn namelijk uitsluitend afhankelijk van live weergave, ongeacht of ze het perspectief van de lens op het achterscherm weergeven of via een soort elektronische zoeker. Dit betekent dus dat je absoluut meer energie nodig zult hebben. Extra accu’s plus een additionele (reis) oplader is echt geen overbodige luxe om jouw camera dag prettig door te komen!

Maak gebruik van de beste videofuncties. Veel gebruikers geven de voorkeur aan spiegelloze camera’s voor video en hybride opnamen. De laatste mirrorless camera’s zijn al vaak compacte 4K-monsters, dus als jij al niet zo’n type camera bezit, dan is het nu de hoogste tijd om de sprong naar 4K te maken.

Het correct leren gebruiken van al die krachtige 4K video mogelijkheden zal resulteren in videobeelden die je met een dergelijke kleine camera nooit voor mogelijk had gehouden!

Omarm ‘silent shooting’. Stille opnamemodi zijn nu normaal op mirrorless camera’s vanwege hun afhankelijkheid van steeds meer geavanceerdere sensoren. Veel instap-spiegelreflexen hebben deze functie nog steeds niet en het kan jou echt flink meehelpen momenten vast te leggen zonder het gevoel te hebben dat enig sluitergeluid jouw ‘stiekeme’ acties blootlegt.

Psstt: Vergeet hierbij niet om alsook je autofocus-piep en focuslicht uit te zetten!

Schaf  overwegend lenzen van de fabrikant zelf aan. Native lenzen zijn ontworpen om optimaal samen te werken met het autofocussysteem in jouw camera. Sony en Panasonic hebben met hun spiegelloze camera’s de afgelopen jaren reeds de snelste zoektechnologie ter wereld opgeëist. En met de juiste lens op een bescheiden spiegelloze camera behoort ‘focus hunting’ tot iets uit het verleden.

Maar... Overweeg tevens de toepassing van oud camera glas. De spiegelloze camera is een relatief nieuw apparaat. De meeste mirrorless omschakelaars vanaf een Canon en Nikon spiegelreflex systeem zijn op zoek naar iets anders. Iets lichter, iets opwindenders en wellicht iets meer op video gericht.

Als zodanig heb ook jij waarschijnlijk nog steeds een aantal van je favoriete oude lenzen in de opslag liggen. Het enige wat je dan nodig hebt is een lens adapter en jij kan er alsnog het beste creatieve resultaat uit halen.

Geniet ook van je mirrorless camera! Fotograferen gaat immers niet over het veelvuldig nadenken over de beste instellingen op je camera, ‘pixel-peeping’ of het gebruiken van de duurste spullen die je maar kan vinden... Nee het gaat om jouw persoonlijke vaardigheden in de praktijk te brengen!

Laat die mirrorless camera jou samen met Camera-Mania je helpen om helemaal (opnieuw) verliefd te worden op alle moderne fotografische mogelijkheden!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=digitale+camera

Via makeuseof.com