Een waterval is één van de mooiste natuurlijke elementen die je ooit zou kunnen fotograferen. Maar alhoewel ze er buitengewoon adembenemend uit kunnen zien, is het fotograferen van een waterval niet eenvoudig om echt goed te doen.

Het fotograferen van een waterval op zichzelf is niet moeilijk, maar er zijn wel een heleboel kleine trucs en technieken bij betrokken. Hier vertellen we jou een beetje hoe jij dat zijdeachtige watereffect kan verkrijgen en tevens een uitgebalanceerd lichteffect kan creëren.

De sleutel tot het krijgen van een zijdeachtig watereffect is om een langzame sluitertijd te gebruiken.

Stap 1: Maak gebruik van de juiste camera apparatuur. Vereist is: een groothoek (zoom) lens en statief. Zeer aanbevolen: een 2-stops ND (neutral density of grijs) filter van Camera-Mania, een externe ontspanknop en telezoomlens.

Indien je al geprobeerd hebt de ISO-waarde van je camera te verlagen tot het laagst mogelijke aantal, je jouw diafragma al hebt ingesteld op het grootste f/ getal en jij kan nog steeds niet tot meerdere seconden belichting komen, dan betekent dit dat er nog steeds teveel licht via de lens naar binnen komt.

De enige manier om deze hoeveelheid licht die door de lens gaat te verminderen, is door een ND filter te gebruiken dat een groot deel van dit invallende licht blokkeert.  Een ND of grijs filter is speciaal voor dit doel ontworpen en zorgt ervoor dat de sluitertijd van de camera wel verlaagd kan worden.

Stap 2: Vind watervallen om te fotograferen. In Nederland is dit niet een eenvoudige taak, maar wanneer je op vakantie bent in omringende landen of elders waar meer hoogteverschillen zijn, dan gaat dit absoluut goedkomen!

Stap 3: Bezoek de waterval op het juiste moment. Afhankelijk van de waterbron van de waterval, kan deze er in alle seizoenen drastisch anders uitzien. Zo drogen watervallen die voornamelijk worden gevoed door gesmolten sneeuw vaak op tegen het einde van de zomer. Deze watervallen zijn meestal het beste te bezoeken in de late lente of vroege zomer.

Het is ook belangrijk om de waterval te bezoeken wanneer de lichtomstandigheden ideaal zijn. Evenwichtig en diffuus licht is geweldig voor watervallen, omdat het helpt details in schaduwen naar voren te brengen en het contrast te versterken. De beste diffuse verlichting vindt plaats op bewolkte dagen (de wolken werken namelijk als natuurlijke diffusers). Maar als je niet kan wachten tot een bewolkte dag, bezoek de waterval dan bij zonsopgang of -ondergang.

Stap 4: Stel de perfecte foto samen. Wanneer je bij de waterval aankomt, installeer jouw statief dan niet meteen! Loop eerst rond bij de waterval en kijk door de zoeker om alle verschillende beeldhoeken en cameraposities te verkennen.

Enkele tips: Schiet in een hoek in plaats van direct recht vóór de waterval. Zoom dichterbij met een telelens, in plaats van te proberen de gehele waterval en het omliggende gebied vast te leggen. Betrek er voor een betere compositie voorgrond elementen bij (denk aan rotsen, bloemen, etc.).

Ga nu voor een ND filter bij Camera-Mania kijken, wat watervallen zoeken en begin met fotograferen!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=nd+filter

Naar een idee van: photography.tutsplus.com & photographylife.com