Een extension tube, of ook wel extension ring genoemd, wordt meestal met verwisselbare lenzen samen gebruikt om flink dichterbij te focussen. En is daarmee super handig bij macro fotografie.

De extension ring bevat geen optische elementen. Deze verlengbuis heeft maar één doel: de lens verder van het beeldvlak te verplaatsen. Hoe verder weg de lens zich bevindt, des te dichterbij de focus kan zijn en des te groter de vergroting van het object. Maar helaas ook des te groter het verlies aan lichtwaarde, waardoor er een langere belichtingstijd nodig is.

Extension tubes worden soms verward met teleconverters, een optische component (d.w.z. met ingebouwde lenzen) die ontworpen zijn om de effectieve brandpuntsafstand te vergroten.

Een extension ring is dus een holle, lichtdichte buis die tussen jouw lens en je camerabehuizing past. Het zorgt er (afhankelijk van de toegepaste lens) in het algemeen voor dat je dichter bij jouw onderwerp kan komen dan met een zogenaamde close-up lens. In sommige gevallen doet deze bijna net zo goed zijn werk als een echte macro lens.

Verlengingsbuizen werken het beste met lenzen die beschikken over een korte tot middelgrote brandpuntsafstand. Ze zijn minder effectief met telelenzen. Een voordeel van verlengingsbuizen is het feit dat jij ze kan gebruiken met al jouw lenzen. Als jij een set van extension ringen aanschaft, kan je zelfs meerdere verlengingsbuizen samenvoegen om nog meer vergroting te verkrijgen.

Hoe het beste een extension ring te gebruiken. De beste manier om een extension tube te gebruiken is door jouw camera in te stellen op handmatig scherpstellen. Je kan vervolgens de handmatige scherpstelring op jouw lens gebruiken om op het onderwerp scherp te stellen.

De scherptediepte van dichtbij is vrij klein. Wees zodoende niet bang om jouw ISO instelling te verhogen, om een zo klein mogelijk diafragma te verkrijgen, om jou zo voldoende scherptediepte aan te bieden. Als jouw onderwerp niet echt beweeglijk is, kan je een statief gebruiken. Hierdoor kan jij een lagere ISO waarde gebruiken om zo de beeldkwaliteit te maximaliseren en camerabewegingen te elimineren.

Als jij je camera in de hand vasthoudt, moet je een kortere sluitertijd gebruiken dan normaal om alsnog een scherp beeld te krijgen. De extra vergroting vergroot helaas ook de mogelijk cameratrilling. Sluitertijden van 1/250 van een seconde of meer zijn ideaal.

Van wat voor soort dingen kan jij foto’s maken met extension ringen? Veel personen gebruiken ze graag voor het maken van gedetaileerde foto’s van bloemen. Anderen beleven ook heel veel plezier met het maken van een foto van bijvoorbeeld het menselijke oog. Of het maken van de bekende ‘trouwringen’ opname bij een trouwceremonie.

Er is zoveel meer te ontdekken in de wereld van macrofotografie. Of hoe Beyoncé het zou kunnen zingen: “Cause if you really like macro, then you should put an extension ring on it. If your subject likes it, then you should put a ring on it. Do not be mad until you see that is how your picture wants it. If you like it, then you should put an extension ring ring on it. Oh, oh, oh!”

Oh oh oh: Jawel, met zo’n tijdloze en trouwe extension ring van Camera-Mania.nl... uiteraard!

https://www.camera-mania.nl/lens/extension-ring/

Met wat hulp van digital-photography-school.com