Inspirerende lessen die Van Gogh via Camera-Mania ons over fotografie kan leren.

Als je ooit in het Van Gogh Museum in Amsterdam bent geweest, dan kan je daar echt de energie van zijn werk voelen. Natuurlijk houd je daarom van de schilderijen van Van Gogh, maar wellicht leer je er nog meer van wanneer hij vertelt over kunstenaar te zijn. Hij drukt daarin het verlangen uniek uit om de wereld op een geheel nieuwe manier te zien.

Om deze reden geven we ons in dit blog artikel over aan zijn genialiteit om zo te zien wat wij uit zijn artistieke leven en uitspraken kunnen halen om ons mee te helpen bij onze fotografie levenslessen.

Les 1. Vincent van Gogh zei: “Als je een stem hoort die zegt ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan toch zeer zeker en die stem wordt het zwijgen opgelegd”.

Verwijder zelftwijfel met actie. Twijfelen aan jezelf is de vijand van creativiteit en dit is iets waarmee wij allemaal wel mee geconfronteerd worden. Maar twijfelen aan jouw eigen vermogens beheerst ons alleen als we dit toelaten. Als we gewoon doorgaan met actie te ondernemen, dan wordt die zelftwijfeling uitgeroeid door actie te ondernemen.

Les 2. “Ik denk vaak dat de nacht levendiger en rijker gekleurd is dan de dag”, zei Vincent.

Veel interessante foto’s worden genomen voor zonsopgang, in het magische blauwe uur, wanneer de wereld oprijst uit z’n diepe duisternis. De nacht en zijn overgang naar de dag is fascinerend. Natuurlijk vereist het enige technische vaardigheid om ‘s nachts interessante foto's te maken, maar als je eenmaal over die basisvaardigheden beschikt, dan is het uiterst fascinerend om alle kleuren, texturen en de sfeer die je ‘s nachts kan ervaren te verkennen.

Les 3. “Grote dingen worden niet gedaan dankzij een impuls, maar worden bij elkaar gebracht door een reeks kleine dingen.”

Vincert leert jou hier dat jij je niet moet laten intimideren! Laten we niet denken aan de grote dingen die we moeten doen of willen bereiken. Maar werk zachtjes en rustig aan kleine zaken, welke uiteindelijk het grote geheel vormen van al ons werk, onze dagen en ons leven met fotografie.

Les 4. “Het is het langer naar objecten kijken die jou rijpt en je een diepere betekenis aanbiedt.”

Wanneer je aandachtig naar een onderwerp kijkt, dan begint dit te transformeren in andere dingen. Wellicht raakt het daardoor verweven met jouw verbeelding, je herinneringen en gedachten. Jouw verbeelding transformeert zo van het ene naar het andere. Misschien verandert het omdat jij, als je echt naar iets kijkt, je de vele facetten hiervan opmerkt, zijn individuele details, de vele aspecten ervan... Het wordt daarmee minder een deel van een geheel, maar meer een gehele wereld op zichzelf.

Les 5. Van Gogh zei: “Wat zou het leven zijn als we geen moed hadden om iets te proberen?”

We moeten allemaal moedig zijn! Kies daarom een pad die anders is dan die van anderen. Wanneer jij die angst overwint en jij je vervolgens moedig voelt... Wauw, dat is een geweldig gevoel. Enkel die poging tot het proberen van moedige daden wekt al behoorlijk wat creatieve energie in je op!

Een gezond verlangen naar creativiteit is kortom genoeg. Dat vuur binnenin jou is dan voldoende om je naar geweldige fotografische kunsten te brengen.

Wij hopen dat dit leuke gedachten voor jou zijn en iets wat je inspiratie geeft voor je foto hobby. En voor alle handige accessoires om extra creativiteit te bewerkstellen kan je altijd inspirerende tools op de Camera-Mania site vinden!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?f=Inspirerende+Van+Gogh+lessen&q=Van

Gevonden op petapixel.com