Vandaag nemen we een kijkje naar de nieuwe Mijia 4K, de allereerste actiecamera van Xiaomi. Xiaomi heeft nog nooit een camera vervaardigd, dus zou je kunnen denken: hoe zit dat nou?

Welnu, deze Mijia cams worden ontworpen en gemaakt door Yi technology, waarbij Xiaomi hen meehelpt het te distribueren. De reden hiervan is namelijk dat Xiaomi al een bekend merk is en het daarom gemakkelijker is om met Xiaomi samen te werken, dan het zelf proberen te verkopen.

Yi weet echter wel hoe ze iets goeds moeten produceren, want hun Xiaomi Mijia 4K camera is zeer goed gebouwd en van top kwaliteit. En alhoewel het maar één knop bevat, is het nog steeds erg handig om met het responsieve aanraakscherm van deze action cam te navigeren.

Het ontwerp is lekker strak en behoorlijk ergonomisch: het is gemakkelijk vast te houden en de ontspanknop is ook erg eenvoudig te bereiken. Vergeet ook die aantrekkelijke matte afwerking niet!

Zoals reeds vermeld is er slechts één functieknop, die gebruikt wordt om het aan/uit te schakelen en als ontspan- of start/stop video-knop. De (meeste) andere bewerkingen worden uitgevoerd via de mobiele APP of zijn ingebouwde touchscreen.

De Mijia 4K heeft 2 indicator lampjes, één naast de ontspanknop en de andere naast de lens. Het lampje voorop toont in principe het batterijniveau en de opnamestatus. De indicator bovenop heeft slechts 1 functie: aangeven dat het aan het opnemen is.

Er zijn 2 poorten aanwezig. De micro USB poort wordt gebruikt om media naar jouw computer over te brengen of om de camera op te laden. Deze aansluitconnector wordt beschermd door een klepje die gemakkelijk dicht of open kan worden geschoven om er zo toegang toe te verkrijgen.

De andere poort is de micro SD kaartsleuf die zich onder het batterijdeksel (naast de batterij) bevindt. Je kan hierin een Micro SD kaart tot 64 GB stoppen, waarbij de UHS-3 snelheidsklasse of hoger wordt aanbevolen.

De enige manier om deze camera ergens op te installeren is via zijn standaard ¼ inch schroefdraad camera aansluiting. Dit kan echter op bijna alle selfiesticks en statieven worden gemonteerd, wat de montage wel heel gemakkelijk maakt.

De navigatie via zijn ingebouwde scherm gaat prima! Het menu is heel netjes ontworpen en het navigeren is ook vrij eenvoudig. Als je naar beneden swipet krijg je bijvoorbeeld toegang tot het snelmenu. Er zijn hierin allerlei verschillende instellingen voor iedere camera stand of andere functies van deze fijne gadget terug te vinden.

Enkele unieke kenmerken van de Xiaomi Mijia 4k actiecamera:

De 6 assige beeldstabilisatie wordt mogelijk gemaakt door de Bosch BMI160 IMU, welke over een 3-assige gyro-meter en een 3-assige versnellingsmeter beschikt, waardoor deze camera de video nauwkeurig kan stabiliseren zonder al te veel kwaliteitsverlies!

De ingebouwde lens heeft een vlot diafragma van f/2.8 en een blikveld van 145˚. De Mijia heeft zodoende een hoger diafragma dan menig andere action cam, waardoor hij beter kan filmen of fotograferen in scenario’s met weinig licht.

Deze Xiaomi kan 8.3MP foto’s maken (3840 x 2160). De beeldkwaliteit is behoorlijk goed en scherp. Zijn kleuren zijn ook erg verzadigd en nauwkeurig. Voor zijn prijs biedt het een supergoede fotokwaliteit. En deze fraaie mini-camera heeft ook nog eens de mogelijkheid om ‘RAW’ foto’s te maken!

De super compacte Xiaomi Mijia cam van Camera-Mania biedt heel veel waar voor je geld. Niet alleen omdat het in staat is om in 4K opnamen te maken, maar zijn ‘RAW’ foto functie en een verbazingwekkend goed werkende beeldstabilisatie maken het eveneens behoorlijk bijzonder.

Ben jij dus op zoek naar een unieke design actiecamera bij Camera-Mania? Jeetje mina, kijk dan niet verder maar overweeg gelijk die hele fijne 4k Mijia!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=Xiaomi+Mijia+4k

De gebruikte info is afkomstig uit een test van actioncamguides.com