Dit Camera-Mania artikel gaat over een professionele portretfotograaf die ieder andere fotograaf graag wat persoonlijk advies wenst te geven over hoe een fotograaf  succesvol door het leven kan gaan. Zijn naam is Eli Dreyfuss en hij is een bekroonde jonge fotograaf uit Florida.

Volgens Eli is ons leven is een verzameling van mensen en momenten. Iedere dag weer is er een overvloed aan wijsheid die voorbij komt, maar soms krijg jij een interessant stukje advies dat de loop van jouw hele leven of carrière kan veranderen.

Hier deelt hij vijf belangrijke adviezen die hij  tijdens zijn achtjarige carrière gekregen heeft en die hem enorm heeft gevormd tot de fotograaf die hij vandaag de dag is. Hier zijn ze:

Leer jezelf kennen alvorens jij anderen leert kennen

Toen Eli voor het eerst kennismaakte met portretfotografie, was hij nog maar een kind met een camera. Hij had geen stem of passie en wist niet wat een succesvol portret zou kunnen zijn.

Maar na een advies van Linda, een ongelooflijke, intelligente en 75-jarige vrouw met een grote levenservaring wist hij het. Een portret van iemand is slechts een weerspiegeling van onszelf. Onze gevoelens, onze waarden, onze visie zijn allemaal zichtbaar in elk portret dat we van iemand maken.

Dus als jij je op anderen richt, moet je eerst leren hoe jij jezelf kan fotograferen. Ontdek wie je bent als persoon. Waarom fotografeer je? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Doelgericht fotograferen

Met de introductie van mobiele telefoons en het snelle Instagram tijdperk groeit het aantal foto’s dat elke dag voorbij komt en wordt het al snel een kwantiteit boven kwaliteitsspel. Maar hoe verkrijg jij dan een verbluffende opname die er tussenuit springt?

Van een artistiek professor hoorde Eli dat het er niet om gaat om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, maar dat het van belang is dat jij lang genoeg op het juiste moment aanwezig bent om deze te vinden.

Dus wanneer je een uniek moment ziet, dan kan je deze op twee manieren benaderen. Je kan een reiziger of een toerist zijn. Een reiziger houdt zich bezig met de situatie die voor hem is en verbindt zich er actief mee. Deze denkt aan de soort opname alvorens het te schieten. Een toerist ziet slechts een moment, maakt een foto en loopt vervolgens weg.

Laat perfectionisme en zelftwijfel los

Als fotograaf was Eli volledig ondergedompeld in het creatieve blikveld, alwaar hij eveneens slachtoffer werd van de vloek van perfectionisme. Maar om een idee werkelijkheid te laten worden, moeten we hier zelf naar handelen en ze tot leven brengen. Een advies van zijn vriend Pratik Naik was dat je gewoon je ding moet doen en echt niet moet wachten op het juiste moment om iets te doen.

Dit inspireerde actie bij hem. Met elk project dat hij aanneemt, leert Eli op zijn emoties en instincten te vertrouwen. Als zijn hart hem zegt iets te creëren, dan twijfelt hij er niet meer aan en zo kan hij al die creatieve energie onmiddellijk kanaliseren in werk dat tot hem aanspreekt.

Falen leren te omarmen en accepteren

Hoe jij het ook probeert, je zal altijd falen. Je zult hard falen en dan daarna weer. Maar als je bang bent om te falen, dan is de creatieve industrie niets voor jou.

Eén van de eerste personen die Eli professioneel tegenkwam, past het volgende toe op zijn arbeidsethos. Hij vertelt de mensen dat des te meer je fotografeert, des te meer jij faalt... Maar des te meer je faalt, des te meer jij ook leert!

Dus wanneer de inspiratie toeslaat, pak jij de camera die je bij jou hebt en breng jij jouw ideeën tot leven. Als het ongelooflijk uitpakt, dan is dat geweldig... Maar als het op een mislukking uitdraait, dan is dit ook prima. Leer van beide en pas die kennis toe op je volgende opnamen.

De Camera-Mania force!

Welnu, heel misschien hebben deze wijze woorden via Camera-Mania impact op jouw eigen succesvolle foto carrière. Vergeet daarnaast ook niet om de juiste Camera-Mania tools op jouw fotografische pad mee te nemen, want deze pro accessoires hebben uiteraard ook een grote impact! May the Camera-Mania force be with you, always!

Accessoires