Stel je eens een rolschaats voor, met in plaats van een schoen een statiefbevestiging. Wat je dan voor je ziet is ‘dolly’: een slimme gadget die jouw action cam met zijn eigen set wielen uitrust!

Je kan ermee zelfs de wielen onder verschillende hoeken vergrendelen om zo perfect gekromde beelden te maken bij het filmen van al die epische, ronde cirkelvormige actiepannen in ‘Michael Bay-stijl!’

Ook jij kan als operator met een dolly en jouw action camera lekker samen aan de slag gaan. En waarom? Welnu, het is ideaal om er een object vloeiend mee te volgen om zo alsook een uniek perspectief te verkrijgen.

In sommige films combineren regisseurs de dolly en een zoomshot namelijk voor een echt gevoel van onheil. Om dit effect te bewerkstellen, zoomt de cameralens in op het onderwerp op hetzelfde moment dat de camera fysiek van het onderwerp weg gaat.

De persoon in deze opname behoudt daarmee dezelfde grootte, maar de achtergrond lijkt te bewegen. Het is moeilijk om dit trucage effect soepel te beheersen, maar indien goed uitgevoerd geeft het schot een echt gevoel van spanning!

Of het nu om tafelmodellen of complete railsystemen gaat, dollies zijn ontworpen om te zorgen voor soepel rollende bewegingen van de camera. Een goede dolly is heel veelzijdig als het op gebruik aankomt.

Of jij nou door een scène beweegt, je talent of gastheer volgt of gewoonweg een beetje extra beweging toevoegt aan een anders statisch interview, zo’n dolly kan beweging toevoegen aan vele soorten opnamen.

Een zogenaamde ‘skater-dolly’ is mogelijkerwijs het eenvoudigst om in te zetten en alsook vaak de goedkoopste dolly optie. Het werkt als een fraaie skate board voor je camera, maar letop: als je geen glad oppervlak hebt om op te draaien, is het niet altijd even handig...

Een dolly en een railsysteem. Dit soort systemen bestaat vaak uit railsecties genaamd ‘tracks’ en een dolly. Die dolly kan zich voortbewegen op de tracks welke gewoon rechtdoor kunnen gaan of bochten maken. Ze kunnen meestal zover reiken als dat jij je baan hebt neergelegd.

Op deze dolly kan een action cam / reguliere camera bevestigd worden. Soms wordt deze zelfs op een (uitschuifbaar) statief gemonteerd. In combinatie met een statief en een zogenaamde  ‘jibarm’ kan jij een breed scala aan cinematische effect opnames maken.

Die welbekende dolly-zoom, of ook wel het ‘Vertigo-effect’ of de ‘Hitchcock-zoom’ genoemd, kan een geweldige techniek zijn om wat extra spanning of drama aan een videoscène toe te voegen.

Ben jij ook klaar voor nog wat meer buitengewone video opnames met jouw actiecamera, verdiep je dan ook eens in het gebruik van een dolly van Camera-Mania.nl

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=dolly+auto