Flits fotografie is een geweldige manier om stapsgewijs een verbetering in al jouw foto’s door te voeren. Flits licht kan zeker een geweldige manier zijn om drama aan jouw afbeeldingen toe te voegen en ze er echt tussenuit te laten knallen. Fotograferen met een flitser kan ook heel leuk zijn om te doen, mits je weet hoe het werkt!

Maar hoe begin je ermee?

Welnu, allereerst heb je uiteraard een flitser van Camera-Mania nodig die geschikt is voor jouw camera. En als beginner (en zelfs voor de meer ervaren flitsfotografen onder ons) stel jij jouw camera vervolgens in met de volgende basisinstellingen:

Handmatige modus / Diafragma - f8 / Sluitertijd - 1/200 / ISO - 200 / Flitsvermogen - 1/16.

Stap 1 - Zet je camera in de handmatige stand. Want in die handmatige modus heb je veel meer controle over de algehele opname en kan jij alsook veel creatiever zijn met je flitsfotografie.

Stap 2 - Stel jouw diafragma in op f8. Jij verkrijgt hiermee een grotere scherptediepte, zodat jij je er in de meeste gevallen geen zorgen over hoeft te maken dat jouw onderwerp onscherp is. Zo kan jij je eveneens beter concentreren op compositie en belichting.

Stap 3 - Stel jouw sluitertijd in op 1/200. 1/200 seconde is een prima sluitertijd. Op veel camera’s is dit veelal de sluitertijd die overeenkomt met de flitssynchronisatiesnelheid. Het is snel genoeg om scherpe beelden te maken van redelijk onbeweeglijke onderwerpen, zoals portretten.

Stap 4 - Stel jouw ISO in op 200. Dit is een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Het zorgt ervoor dat je een echt korrelvrij beeld krijgt en geeft je een extra stop van licht om mee te werken ten op zichte van 100 ISO.

Stap 5 - Stel het flitsvermogen in op 1/16. Jij zal er verbaasd over staan hoe weinig vermogen je hierbij nodig hebt, aangezien deze werkstand niet al teveel batterijvermogen gebruikt en alsook weinig tijd nodig heeft om de flitser weer op te laden.

Stap 6 -  De indirecte flits versus (externe) flitser. Je kan als je begint met indirect flits licht het snelst de beste resultaten krijgen. Hier reflecteer jij jouw flits verlichting op een groot oppervlak zoals het plafond of een flinke muur.

Met een direct gerichte (externe) flitser is het echter eenvoudig om creatiever te zijn. Jij kan eenvoudig de hoek van de lichtbron ten opzichte van jouw onderwerp aanpassen om zo een onbeperkt aantal looks en stemmingen te creëren die jouw opnames de ‘wow-factor’ kunnen geven.

Gemakkelijker dan gedacht

Flits fotografie is absoluut niet zo moeilijk als dat het in eerste instantie lijkt. Er zijn ongetwijfeld uitdagingen, vooral wanneer je voor het eerst hiermee begint, maar er kan veel ervaring opgedaan worden door middel van een ‘trial and error’ aanpak.

De resultaten kunnen uiteindelijk verbluffend zijn en bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van al jouw fotografie kunstwerken.

flits

flitser

           
Labels:
Geplaatst in Nieuws door