Het is een spannende tijd voor fotografie, dus laten we hier in dit Camera-Mania blogbericht eens kijken naar de nieuwe camera’s die mogelijk de komende maanden in 2021 aangekondigd worden. 

Er is de laatste jaren een grote verandering in de cameramarkt geweest. DSLR’s domineerden aanvankelijk de camerawereld, maar we zien nu dat spiegelloze camera’s steeds populairder worden en de verkoop van spiegelreflexcamera’s inhalen. Desalniettemin vormen DSLR’s nog steeds een belangrijk onderdeel van de markt. 

Dit is een opsomming van wat informatie en geruchten met betrekking tot een aantal belangrijke camera fabrikanten:

Canon 

Canon trok in 2020 de registers behoorlijk open en leverde twee ongelooflijk nieuwe interessante camera’s, namelijk de Canon EOS R6 en Canon EOS R5, die gebruik maken van de RF vatting die reeds bij de Canon EOS R werd geïntroduceerd. 

Deze vatting bevat een flensdiameter van 54 mm, die groter is dan de EF, EF-S en EF-M mounts, waardoor er hier snellere lenzen voor gemaakt kunnen worden. Canon zegt echter dat het EOS-M systeem zal doorgaan, maar een collectie van vier lensbevestigingen is verwarrend, dus wordt er voor 2021 gehoopt op een APS-C camera met een RF bevestiging.

Fujifilm 

Fujifilm introduceerde in 2020 de fantastische en goed verkochte Fuji X-T4. Meer recentelijk werd er eveneens de Fuji X-S10 geïntroduceerd, die veel van dezelfde technologie als de X-T4 bezit, maar met een belichtingsknop in plaats van traditionele belichtingsregelingen, waardoor het een aantrekkelijk APS-C formaat camera is voor fotografen die geen traditionele bediening nodig hebben. 

De vraag is nu wat Fujifilm in 2021 zal doen? Wanneer kunnen we de X-T40 verwachten en wat heeft het bedrijf in gedachten voor zijn X100 serie compactcamera’s in APS-C-formaat?

GoPro 

GoPro heeft de laatste tijd een goede vorm laten zien en is nog steeds behoorlijk toonaangevend in de actiecamera omgeving. De GoPro Hero9 Black is een uitstekende camera om al je avonturen op te nemen en het ingebouwde stabilisatiesysteem is verbluffend. Als het bedrijf het gebruikelijke patroon volgt, dan kunnen we in de herfst van 2021 een GoPro Hero10 Black verwachten.

Nikon 

Nikon heeft nu een flink aantal spiegelloze camera’s, waaronder de full-frame Nikon Z 6, Nikon Z 7, Nikon Z6 II, Nikon Z7 II en Nikon Z5, evenals het APS-C formaat Nikon Z50. Zullen we in 2021 een instapmodel APS-C camera zien om de Nikon D3500 te vervangen? En hoe zit het met een spiegelloze versie van de Nikon D6?

Olympus 

Olympus heeft een uiterst bewogen jaar achter de rug waarin het camerabedrijf aan de nieuwe eigenaar JIP is verkocht. Desalniettemin is de reactie van het Britse team op de pandemie uitstekend geweest en is er al een hechtende relatie met Olympus gebruikers ontwikkeld. De focus lijkt hierbij op high-end camera’s en lenzen te liggen, dus het zal interessant zijn om te zien wat er daarna komt.

Panasonic 

Panasonic introduceerde in 2020 de Lumix S5, een aantrekkelijk geprijsde full-frame spiegelloze camera en de Lumix G100, die op vloggers gericht is. Zou 2021 het jaar kunnen zijn waarin we de ongelooflijk populaire Panasonic GH5 vervangen zien worden? 

Fans van het Micro Four Thirds systeem zullen van Panasonic wensen om in  2021 een aantal van haar oudere modellen te moderniseren om zo haar toewijding aan het formaat te demonstreren.

Ricoh Pentax 

Pentax heeft onlangs aangekondigd dat het zich meer op het produceren van DSLR camera’s gaat richten, wat een slimme zet lijkt. Terwijl de verkoop van DSLR’s terugloopt, zou Pentax op dit moment te ver achterlopen op de ontwikkeling van spiegelloze camera’s om op de huidige markt te kunnen concurreren, maar het zou wel de DSLR specialist in de branche kunnen zijn.

Sony 

Sony is al tijden met Nikon en Canon in de strijd voor een top marktpositie, maar de laatstgenoemde fabrikanten nemen de spiegelloze markt nu veel serieuzer. Met de Sony A7S III zagen we Sony eindelijk luisteren naar alle verzoeken om een ​​vari-angle scherm, meer touchscreen bediening en een beter menusysteem, dus houden we onze vingers nu maar gekruist dat al deze functies naar de Sony A7 IV overgedragen worden die nu in de coulissen op ons wacht. 

Wat 2021 ook aan camera innovatie mag bieden, Camera-Mania zal meer nieuws hierover aanreiken en uiteraard klaar staan met fijne en betrouwbare accessoires om deze camera’s en hun eigenaren in hun audiovisuele avonturen te ondersteunen! 

Bron: camerajabber