Volgens wikipedia is een jib, ook wel camerakraan of crane genoemd, een filmtechnische kraanconstructie, waarbij bijvoorbeeld een videocamera is gemonteerd aan een lange zwenkbare arm.

Deze camera arm rust vervolgens op een statief en heeft aan de ene kant een contragewicht plus aan de andere kant een zogenaamde ‘hotshot’, wat een metalen beugel is waarop de camera is vastgemaakt.

Met een camerakraan kan men gemakkelijk op lastig te bereiken plaatsen komen om aldaar opnames maken. Aangezien de camera op een hotshot is gemonteerd, kan de camera zelf ook 360° in het rond draaien.

De crane shot

Als jij ooit een concertvideo, een actiefilm of zelfs een sporttoernooi op televisie hebt bekeken, dan heb je vast en zeker wel kraanopnamen gezien. Crane shots omvatten dan ook een groot deel van iedere grote uitzendproductie.

Een crane shot is wanneer de camera fysiek op en neer beweegt of van links naar rechts op een lange camera arm. Hiermee kan jij de camera eenvoudig naar hogere hoogtes en lagere dieptepunten brengen en dynamische bewegingen van links naar rechts maken.

Hoewel het gebruik van een jib misschien ontmoedigend lijkt, is het eigenlijk een zeer vergevingsgezind stuk apparatuur. Kranen voegen heel gemakkelijk behoorlijk wat waarde aan jouw productie toe... En met een beetje knowhow en wat geduld kan jij er zeer zeker echt interessante opnamen mee maken.

Establishing shots

Eén van de beste manieren om een jib te gebruiken, is om er een echt dynamische ‘establishing shot’ mee te maken.

Het maken van opnamen valt meestal buiten de primaire locatie van jouw videoscène. Meestal heeft een tot stand gekomen opname een statief en een standaard groothoeklens nodig. Maar als jij graag meer beweging en dynamiek wilt toevoegen, is een mooi ingelijste crane shot voldoende.

Gebruik de voorgrond in jouw voordeel

Een ultieme keuze om jouw crane shots nog dynamischer te maken, is door elementen op de voorgrond te gebruiken om zo de beweging van de camera te accentueren. Als er iets heel dicht bij de camera staat terwijl jij jouw kraan verplaatst, dan worden de grootte en het bereik van de opname veel duidelijker.

Vind creatieve cameraplaatsingen

Zonder een jib zit je meestal vast aan een videocamera in je handen of op een statief. Dit beperkt het aantal plaatsen waar jij jouw camera kan plaatsen.

Indien jij jouw camera bijvoorbeeld ietwat hoger wilt gebruiken, of recht naar beneden of heel laag vanaf de grond wilt filmen, dan is een camerakraan de beste en snelste manier om dat te doen.

Met een jib kan je handig top-down shots maken over tafels of bureaus, plus jij kan er zelfs één van die trendy kookvideo’s in vogelperspectief mee maken!

Kortom, maak jouw video’s ook hip: gebruik een Camera-Mania jib!

jib