Bij het nemen van foto’s is cameratrilling één van de grootste frustraties die jij als fotograaf kan ervaren. Het is iets wat vaak gebeurt als gevolg van de manier waarop de camera bij langere sluitertijden wordt vastgehouden. Deze grip is dan ook veel bepalend.

Het juist in de hand vasthouden van een camera kan bij veel personen de veroorzaakte cameratrillingen drastisch verminderen en zo resulteren in veel scherpere beelden.

Beeldstabilisatie

Maar zoals je misschien al weet, beschikken veel moderne camera’s over specifieke functies om te voorkomen dat die gevreesde cameratrillingen optreden. Sommige camera’s hebben direct al een beeldstabilisatie in de camerasensor ingebouwd, terwijl anderen wellicht beeldstabilisatie via de lens verkrijgen, en sommige luxe varianten combineren zelfs camera- en lensstabilisatie om het beste van de twee werelden te verkrijgen.

De beste grip

Maar het is daarnaast absoluut van groot belang om een camera goed vast te houden, aangezien deze grip voor de beste resultaten zorgt. In een normale staande positie werkt dit veelal op de volgende wijze:

  • Plaats jouw voeten loodrecht op jouw onderwerp. Wanneer jij een camera in de hand houdt, dan heb jij zo doorgaans meer lichamelijk balans.
  • Duw je ellebogen in je zij: Je wilt namelijk voorkomen dat je in een ‘wapperende’ positie met jouw ellebogen komt, aangezien deze constant zullen bewegen, waardoor je handen alsook mee bewegen. Je lichaam zal zo als een rustplaats voor je ellebogen dienen.
  • Houd de camera op het evenwichtspunt. Als jij jouw hand goed op dit punt plaatst en de camera erop laat rusten, dan zal jij een goede balans bereiken, waardoor het eveneens gemakkelijker wordt om de camera voor langere tijd in de hand te houden.
  • Houd de camera tegen jouw gezicht voor stabilisatie (althans bij een zoeker). Terwijl sommigen onder ons misschien liever de achterkant van het cameraschermpje gebruiken om foto’s te kaderen, zal het met je armen uitgestrekt fotograferen altijd meer camerabewegingen met zich meebrengen.
  • Bonustip: Adem uit vlak voordat jij de ontspanknop indrukt. Als je namelijk langzaam uitademt vlak voordat je de ontspanknop indrukt, dan heb je een grotere kans om cameratrilling te voorkomen, omdat je lichaam dan niet zoveel beweegt als wanneer je zwaar ademt.

De camera in een verticale positie is daarentegen één van de moeilijkste posities om vanuit de hand mee te fotograferen, omdat één elleboog in de lucht moet worden geheven en deze dan geen contact met het lichaam heeft.

De belangrijkste tip is om in dit geval een batterijgrip voor de camera te overwegen. Een batterijgrip is een uitbreiding op de onderkant van de DSLR camera die een extra batterij bevat en een secundaire ontspanknop biedt, opdat jij niet moeilijk om de camera hoeft te bewegen om de ingebouwde ontspanknop te bereiken.

In alle andere gevallen zou je bij het vertikaal vasthouden van de camera jouw onderste elleboog in je zij voor op je lichaam kunnen plaatsen.

Goede trillingsvrije foto of video opnamen maken heeft allemaal te maken met de grip die jij gebruikt en jouw zwaartepunt. Dit bepaalt namelijk de camerabewegingen en balans.

Extra grip voor betere resultaten

Een uitbreiding op die hand grip kan voor ieder type camera verschillen. Een zogenaamde handgrip met bobber voor een actiecamera werkt uiteraard heel anders dan bijvoorbeeld een batterijgrip welke op een zware DSLR bevestigd is.

Ben jij ook op zoek naar meer houvast op jouw camera, onthoud dan goed de bovenstaande tips, maar vergeet ook niet te kijken hoe extra accessoires van Camera-Mania jouw grip op je camerawereld flink kan verbeteren!

grip