Dankzij de kwaliteit van het licht tot de blauwere luchten en verschillende activiteiten die plaatsvinden, kan het fotograferen bij koud weer dramatische foto’s opleveren. Leer hier via Camera-Mania hoe je jezelf en jouw kostbare foto-apparatuur op fotografie bij koud weer kunt voorbereiden.

Voordat je op pad gaat 

Verlaat je huis nooit zonder eerst waterdichte en geïsoleerde laarzen te dragen om jouw voeten zo warm en droog te houden. 

Ga er altijd opuit met nieuw opgeladen batterijen en neem tevens reservebatterijen in jouw binnenjaszakken mee. Dit zorgt ervoor dat je heel snel naar nieuwe en warme batterijen kan overschakelen en kan blijven fotograferen. Overweeg tevens om een ​​extra batterijgrip te gebruiken voor een nog langere levensduur. 

Neem een ​​koolstofvezel statief mee, want dit kan beter met de kou omgaan en helpt mee de belasting van jouw apparatuur te verlichten. Als je een aluminium statief gebruikt, draag dan altijd jouw handschoenen wanneer je deze aanraakt.

Tips voor het maken van fraaie opnamen bij koud weer 

Schone en frisse winterlucht betekent veelal scherpere foto’s! Nu de zon lager aan de hemel staat, is de kwaliteit van het licht nu nog meer uren van de dag beter. De gevormde schaduwen zijn ook langer, wat veel meer drama aan landschapsfoto’s toevoegt. 

Het kan soms lastig zijn om in de sneeuw opnames te maken. Het gebruik van een zonnekap kan er voor zorgen dat het licht niet terugkaatst. Gebruik tevens een circulaire polarisatiefilter (CPL) om een eventuele waas op jouw foto’s te verwijderen en de schittering van sneeuw en ijs te verminderen. 

Beperk daarnaast het gebruik van het LCD scherm om minder te chimpen, of controleer elke foto onmiddellijk nadat jij op de sluiterknop hebt geklikt. Gebruik in plaats daarvan liever de zoeker van jouw camera (als je die hebt) om de batterij te sparen.

Na het maken van alle opnames 

Trek de geheugenkaart uit jouw camera en bewaar jouw camera spullen goed in behoorlijk afsluitende tassen om zo condensvorming in de camera of lens te voorkomen. Dit is vooral belangrijk in het geval dat jij terugkeert naar een warme kamer met een hoge luchtvochtigheid of als er hierin veel mensen aanwezig zijn. 

Neem vervolgens de tijd om jouw apparatuur goed te laten acclimatiseren, terwijl jij jezelf opwarmt en begint met het overdragen van al jouw nieuwe winteropnamen naar jouw computer! 

Het is essentieel om al jouw kostbare camera-apparatuur en jezelf tegen koud weer te beschermen. Hopelijk hebben al deze Camera-Mania tips jouw voldoende inzicht gegeven om toch heel prachtige winterbeelden vast te leggen! 

Bron: snapshot.canon-asia