Of jij nu een doorgewinterde fotograaf bent die een beetje in een sleur zit of een nieuweling die ietwat focus nodig heeft, of gewoon iets anders wil proberen. Voor al diegenen hebben we hier bij Camera-Mania wat ideeën voor leuke ontspannende experimenten die jou meehelpen wat creatiever te zijn.

Waterdruppel kunst

Het basisidee van dit fotoproject is om een container met vloeistof uit te vloeien door druppels water (vermengd met wat Xanthaangom) door een klein gaatje te laten vallen en vervolgens met jouw camera heel snel de resulterende plons op te vangen.

De timing van de sluiter wanneer de splash wordt gemaakt, is hier het enige wat telt. Je zou goede resultaten kunnen bereiken met behulp van twee flitsers welke ingesteld staan op hun laagste vermogen (1/128e) en een camera lensopening van F/22.

Kruispolarisatie

Dit leuke project maakt gebruik van het effect dat gepolariseerd licht heeft op sommige kunststoffen. Je hebt er twee CPL polarisatiefilters voor nodig.  Een iPad scherm en de meeste computerschermen hebben een ingebouwd polarisatiefilter, dus kan jij hier altijd mee experimenteren door er een wit document op te maken om het scherm te vullen. Bevestig eenvoudigweg de cirkelvormige polarisator aan de cameralens en draai deze om de kleuren in doorzichtige plastic items te laten verschijnen.

Voedsel landschappen

Verfraai jouw voedselfotografie! Het enige dat je nodig hebt is een set modelfiguren met het liefst een zo breed mogelijk scala aan poses. Het belangrijkste is hier om een gevoel van beeldverhaal vast te leggen. Je zou een virtueel gesprek tussen de personages plaats laten vinden, waarbij de bergbeklimmer boven op de voedselheuvel wordt bijgestaan door z’n collega’ s op de grond.

Gekleurde olie

Olie die op het wateroppervlak drijft, is een geweldige manier om opvallende abstracte oliebeelden van te maken. Dit tafelfotoproject maakt gebruik van de werking tussen olie en waterbubbels om zo kleuren te accentueren en te vervormen.

Het enige wat jij hoeft te doen is een paar druppels bakolie op het wateroppervlak in een grote glazen schaal te doen. Plaats er vervolgens gekleurd papier onder en gebruik een hoeklamp of flitser om het papier op te lichten.

Keuken close-ups

Jouw keuken is een ideale locatie voor het maken van een macroproject. Allerlei reflecterende oppervlakken kunnen worden gebruikt om interessante achtergronden voor je opnamen te maken, plus een ondiepe scherptediepte kan de meest alledaagse objecten die je daar aantreft behoorlijk transformeren.

Stilleven bokeh

Iets eenvoudigs als een verfrommeld stuk aluminiumfolie kan de basis zijn voor een creatief fotoproject. Plaats een stilleven op een glasplaat met een stuk donker materiaal eronder. Kneed de keukenfolie op, strijk het dan weer glad en plaats het op de achtergrond.

Schijn met een tafellamp of zaklamp op de folie en draai met een op een statief gemonteerde camera het grootste diafragma van de lens in om een mooi ‘bokeh’ effect te creëren. Schijn tijdens de belichting met een zaklamp op het onderwerp.

Zo zie je maar weer: Het is niet zo moeilijk om met wat handige Camera-Mania foto tips en camera accessoires goed creatief voor de dag te komen.

CPL

statief