Als jij net begint met fashion fotografie, dan kan het opbouwen van een portfolio soms een hele uitdaging zijn. Het organiseren en voorbereiden van fotoshoots kan op zo'n moment behoorlijk ingewikkeld zijn, vooral als je geen budget hebt. Hier zijn enkele Camera-Mania tips die jij dan toch nog met een klein budget kan uitvoeren:

Zoek modellen

Als je beschikt over fotogenieke vrienden of vriendinnen, start dan met hen om jouw techniek te verbeteren. Maar een echte fashion portfolio heeft wellicht echte mode-modellen nodig...

En met een beetje mazzel hebben deze modellen wel wat tijd over. Velen van hen zijn blij om hun tijd als vrijwilliger aan te bieden om zo alsook wat opnamen in hun eigen portfolio te stoppen.

Het is soms zo eenvoudig als simpelweg contact op te nemen via Facebook (model Facebook-groepen zijn een goede bron) of direct een berichtje te sturen via een leuke Instagram post van een model.

Vooral als jij een cool idee hebt en wat van jouw foto werk kan laten zien, dan zijn er vast wel modellen die graag een test shoot willen doen.

Maak een ‘mood board’

Wanneer je met een beperkt budget werkt en weing tijd hebt is een ‘mood board’ ideaal. Kijk allereerst naar de bestaande portfolio van jouw fotomodel, opdat je een idee kan krijgen welke hoeken en stijlen het beste bij hem of haar past.

Bouw hier de locatie en de gewenste stemming van de foto shoot omheen. Kies welk kleurenpalet plus poses je wenst te gebruiken en ga vervolgens naar een ideale achtergrond op zoek.

Voorbereiding is een prioriteit (zeker zonder assistent)

Onderzoek jouw uitgekozen locatie de dag voor de fotoshoot op het tijdstip dat jij zal fotograferen, om zo een ​​idee te krijgen van hoe de verlichting eruit zal zien. Visualiseer hierbij hoe het licht op jouw onderwerp zal vallen.

En denk niet te moeilijk: Architectuur, scherpe lijnen en symmetrie zien er misschien goed uit met een meer rechte vorm en strenge uitdrukking.

Natuurlijke opstellingen met zachtere vormen kunnen beter overeenkomen met beweging en een meer ontspannen sfeer. Houd uiteraard alsook rekening met de kleding die jouw model gaat dragen, zodat dit visueel overeenkomstig is.

Make-up is niet noodzakelijk (maar soms wel handig)

Dit is niet zo belangrijk voor het fotograferen van mannen en voor bepaalde huidtypen en stemmingen, maar het kan jou vooral meehelpen als jij niet getraind bent in complexere photoshop retoucheringen. Vraag jouw model dus of ze voor de fotoshoot wat basismake-up aan kunnen brengen en je zal jezelf later dankbaar zijn!

Denk zo simpel mogelijk

Als je op locatie bent en nieuw bent met het fotograferen van modellen, denk dan niet teveel aan het verwisselen van lenzen of het beheren van een uitgebreide camera-uitrusting.

Je verkrijgt de beste foto’s door goed te communiceren met jouw onderwerp. Een handige 50mm lens op een fatsoenlijke fotocamera volstaat om prima voor de dag te komen.

Wat kleding betreft, is het veel beter om met één super outfit te werken dan een middag te verspillen met het proberen van verschillende zo-zo kledingstukken... En als je dan toch op zoek bent naar wat afwisseling, denk dan aan wat accessoires of wissel een jasje om. Al met al hoeft een fotoshoot niet meer dan een uur te duren!

Bij modelfotografie komt veel kijken, daarom helpt Camera-Mania jou graag mee met handige tips en fijne camera accessoires!

camera accessoires