In dit eerste deel over kleurgebruik, met of zonder filter van Camera-Mania, gaan we wat meer in over het kleurconcept.

Concept van kleur

Het concept van kleur is namelijk heel fascinerend! Het is iets dat een scala aan emoties kan oproepen en behoorlijk van invloed kan zijn op onze stemmingen, gedachten en algemene perspectieven.

In de fotografie kunnen kleuren die in een opname voorkomen onze gedachten over het getoonde beeld flink beïnvloeden, dit zelfs op een heel onbewust niveau!

Van felle, heldere kleuren van zonsondergangen of kleurrijke bloemen tot de levendige groene velden in contrast met een diepblauwe lucht... De juiste toepassing van kleur kan een foto maken of breken.

Dynamiek

Het juiste kleurgebruik in jouw foto kan een unieke en interessante dynamiek toevoegen aan jouw opnames die simpelweg niet via een andere weg bereikt kan worden!

Kleur gebruiken in jouw fotografie is zeker iets dat jouw afbeeldingen drastisch kan veranderen.

Kleuren begrijpen

Het is belangrijk om te begrijpen hoe kleuren werken om de juiste kleuren en tinten voor jouw opname te verkrijgen. Verschillende kleuren hebben de neiging verschillende emoties op te roepen en verschillende combinaties zeggen verschillende dingen over jouw afbeelding.

Door heel even de tijd te nemen om te begrijpen hoe en waarom kleur werkt, kan je beter even naar een klein beetje kleurentheorie hieronder kijken:

Analoge kleuren

Analoge kleuren zijn de tinten die naast elkaar op het kleurenwiel zitten, zoals groen en geel. Het opnemen van deze kleuren in jouw compositie kan resulteren in een visueel aantrekkelijk beeld.

Contrasterende kleuren

Sterke en krachtige kleuren resulteren in indrukwekkende, opvallende foto’s. Gelukkig zijn ze ook gemakkelijk te herkennen! Om het meeste uit jouw contrasterende kleuren te halen, kijk je gewoon naar het kleurenwiel (*).

De twee kleuren aan weerszijden van het spectrum hebben de neiging de meest krachtige combinaties te maken. Bijvoorbeeld rood en groen of oranje en paars kunnen voor een aantal sterke, contrasterende kleuren zorgen. Des te sterker de combinatie, des te dramatischer je foto zal zijn.

Kwadratische kleuren

Een kwadratisch kleurenschema is een combinatie van twee contrasterende of complementaire kleurencombinaties op het kleurenwiel. Deze groepering kan ook een dubbel aanvullend schema worden genoemd en is vaak in de natuur te vinden.

Natuurlijk zijn er veel andere kleurencombinaties die goed samenwerken, het belangrijkste is niet de namen van verschillende kleurencombinaties te onthouden, maar een oog te hebben voor wat goed samenwerkt.

Emotionele respons

Als het gaat om het gebruik van kleur in jouw foto's, is het belangrijk om in gedachten te houden dat kleur een behoorlijke emotionele respons kan opwekken.

Tinten die zich in het warme spectrum bevinden, zoals rood, oranje en geel,  kunnen zo een gevoel van energie overbrengen, terwijl koelere tinten meer een gevoel van kalmte oproepen.

Wanneer al die kleuren worden gecombineerd, is saturatie uiteraard ook van belang. Houd er hierbij rekening mee dat het oog vanzelfsprekend wordt getrokken naar helderdere tinten of kleuren die meer verzadigd zijn.

Lees in ons komende deel 2 ietsje meer over hoe een Camera-Mania filter dit verder kan beïnvloeden. Camera-Mania helpt jou altijd op allerlei manieren actief mee betere foto resultaten te creëren!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=filter

(*) Zie hier voor wat meer info: https://schilderplezier.weebly.com/kleurenleer.html

Via contrastly.com