Fotografie is een behoorlijk populaire hobby. Op het eerste gezicht lijkt het een super gemakkelijke manier om kunst te maken, een manier om met slechts één druk op de knop van jouw iPhone een adembenemende scène vast te leggen. Maar Camera-Mania weet wel beter. 

Want naarmate jij je meer in fotografie gaat verdiepen, begin ook jij langzaamaan steeds meer te leren over al die kleine vaardigheden die een foto heel goed kunnen maken, maar andere zaken die een foto al snel verpesten kan.

Hoewel we allemaal op een bepaald niveau een ‘mini-fotograaf’ kunnen zijn dankzij de behulpzame smartphone in onze broekzak of tas, is het met wat fijne aanwijzigen mogelijk om er nog nèt even wat meer uit te halen dan al die standaard kiekjes... 

Juist daarom zijn hier wat (iPhone) camera tips om daar al goed aan te beginnen:

Ga naar buiten 

We hebben allemaal af en toe wat frisse lucht nodig, dus ga naar je achtertuin, of elders en maak buiten portretten. Maak een fraaie foto van de gezichten van jouw familie. Want portretten zijn tijdloos. 

Natuurlijk is daglicht is één van de beste lichtbronnen, vooral op een licht bewolkte dag. Experimenteer met het vervagen van de achtergrond van jouw foto’s, wat kan door het diafragma aan te passen, of op de iPhone door een Bokeh en diepte-effect op jouw portretfoto’s toe te passen dankzij de (softwarematige) diepteregeling.

Leg energie vast 

Geweldige foto’s bevatten (veel) energie. Houd jouw camera daarom wat vaker in je hand vast en blijf gewoon fotograferen. Zoek naar de juiste momenten om een geweldig moment vast te leggen.

Denk aan al die unieke intieme momenten 

Zoek naar een echte interactie. Door bijvoorbeeld een langere lens te gebruiken, kan je veelal wat afstand intiemere momenten vastleggen. Maar wees geduldig en neem de tijd! Een universe smartphone lens van i-Mania kan jou hier ook bij assisteren.

Experimenteer met beeldhoeken 

Verras jouw kijker met je camerahoek of beeldperspectief. Gebruik het selfiescherm op je digitale camera, of plaats je camera bijvoorbeeld laag bij de grond en fotografeer omhoog voor een unieke beeldhoek. 

Houd je camera dus nooit zomaar voor jouw oog (voor nostalgische gevoelens) of jouw iPhone schermpje recht voor je. Maar hurk ergens neer, ga wellicht op de grond liggen of klim boven op iets om interessantere beelden te creëren. Een selfie stick van Camera-Mania maakt dit ook allemaal snel mogelijk.

Kom dichterbij 

Stel jouw lens op een minimale afstand scherp en dwing jezelf om onderwerpen te zoeken die zich dicht bij de camera bevinden. Een algemeen foto-advies vertelt ons om het frame goed op te vullen, wat in dit geval ook een close-up kan zijn, want je hoeft echt niet altijd jouw gehele onderwerp in iedere foto op te nemen. Er bestaan voorzetlensen van i-Mania of Camera-Mania die jou hier bij kunnen assisteren. 

Eén van de belangrijkste dingen bij het starten van jouw fotografie hobby is om erop uit te gaan en het gewoon te doen! Of zoals de beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson ooit zei: “Je eerste 10.000 foto’s zullen jouw beroerdste zijn!” 

Dus is het maar goed dat we in het digitale cameratijdperk leven en we fijne tips van Camera-Mania hebben! 

iphone

selfie

close up

smartphone lens