Het nemen van close-up portretten van personen in een intieme fotosessie kan lastig zijn als je niet weet hoe jij dit genre moet benaderen. Wij van Camera-Mania hebben daarom het volgende lijstje met tips om jouw ‘portretleven’ achter de camera gemakkelijker te maken. Zo kan jij ervoor zorgen dat jouw modellen zich comfortabel voelen, terwijl tegelijkertijd geweldige foto’s te maken!

Meer zelfvertrouwen dankzij make-up

Laat het gezicht van jouw model meer opvallen met make-up of schmink. In close-up fotografie is het gemakkelijk om allerlei gebreken, texturen en andere details op te merken. Deze vallen namelijk minder op bij traditionele portretfotografie.

Zorg er zodoende voor dat jouw model reeds vóór jouw fotoshoot tevreden is met hoe ze eruit zien. Want des te meer zelfvertrouwen ze hebben, des te beter jouw close-ups eruit zullen zien!

Gebruik een zoomlens

Neem close-ups van het gezicht met een zoomlens. Wanneer jij een close-up portret maakt met een groothoeklens, kan dit de verhoudingen van jouw onderwerp behoorlijk beïnvloeden. Hun neus of kin ziet er dan wellicht een stuk groter uit dan de rest van hun gezicht...

Dit is een perfect effect voor grappige of maffe fotografie. Maar het is absoluut niet fijn voor conventionele portretfotografen!

Gebruik voor de beste resultaten daarom een zoomlens (ook wel telefoto lens genoemd) voor portretten. Hiermee kan jij op afstand foto’s maken. En het geeft jouw onderwerp eveneens de ruimte om te bewegen zonder claustrofobisch te voelen!

Een groot diafragma

Gebruik een groot diafragma voor een zachtere focus. Close-up portretfotografie kent geen regels. Jij kan zodoende iedere gewenste fotografietechniek toepassen. Als jij een groot diafragma gebruikt, zoals f/1.4, dan kan jouw camera maar beperkt scherp stellen.

Indien jij van dit soft-focus effect houdt, zorg er dan wel voor dat je handmatig scherpstelt. Op deze wijze kan jij de juiste details vastleggen, zoals enkel de ogen van het model.

Voor diegenen die graag een zeer scherp close-up portret wensen, blijft een klein diafragma zoals f/8.0 het antwoord...

Natuurlijk zijlicht

Gebruik natuurlijk zijlicht om elke close-up er vleiend uit te laten zien. Net als texturen en details valt verlichting alsook een stuk meer op bij close-up fotografie. Als jij zodoende vanaf de rechterkant fotografeert, dan kan jij het gezicht van jouw model vormen door er een gevoel van mysterie omheen te creëren en er diepte aan toe te voegen.

Er zijn verschillende soorten natuurlijk licht waarmee jij kan werken. Maar één van de meest effectieve voor dit genre is stadslicht. Het enige wat jij daarbij nodig hebt is een raam (of een open deur) en wat zacht licht. Bewolkte en zonnige dagen zijn hier perfect voor...

Je model moet vervolgens naast deze lichtbron zitten zonder er volledig naar te kijken. Dit specifieke licht moet de helft van hun gezicht raken en dan uit zichzelf vervagen aan de andere zijde.

Dit zorgt voor een mooie overgang en zal jouw portret er mooi dynamisch uit laten zien.

Creatie mooie opnamen

Close-up portretfotografie kan zoveel meer inhouden dan het zijn van extra gedetailleerde foto’s van gezichten van personen.

Richt je voor het verbeteren van jouw close-up fotografie techniek op verlichting, je beeldtaal met een unieke voorgrond en uitdrukkingen. Al dit soort elementen zullen jou zeer zeker authentiek maken en absoluut opvallende foto’s opleveren.

Camera-Mania assisteert jou altijd graag bij de creatie van mooie opnamen met behulp van professionele accessoires en tips!

Accessoires