We zitten allemaal weleens vast in een fotografieproject. Meestal turen we dan uiteindelijk via de computermonitor naar het internet, in afwachting van een idee dat mogelijk op ons scherm verschijnt. Maar hoe kunnen we echte creativiteit stimuleren? Hier zijn een aantal manieren om creativiteit te stimuleren voor jouw camera ideeën of al jouw andere creatieve processen.

Stel jezelf aan verschillende ontwerpmedia bloot 

Dit is waarschijnlijk het gemakkelijkste en meest effectieve wat we kunnen doen om echt een ​​goed idee op gang te brengen. Verfris je creatieve hersencellen door: naar een film te gaan kijken, een band op YouTube te zien, miniaturen op papier te tekenen of een foto te schilderen.

Maar wat jij ook doet, verlaat hierbij je comfortzone of expertisegebied en dompel jezelf onder in iets creatiefs dat jouw ontwerpen op het scherm of voor de cameralens zou kunnen inspireren. Door in deze dingen elementen te vinden die jij leuk vindt, krijgt je tevens meer inzicht in jouw persoonlijke creatieve benadering.

Probeer kleurcombinaties als uitgangspunt 

We weten allemaal wel hoe bepaalde kleuren een emotionele reactie bij gebruikers kunnen oproepen. Waarom zouden we deze techniek niet bij onszelf toepassen? Maak gebruik van tools zoals kleurentheorieboeken om verschillende kleuren en combinaties te ontdekken. 

Je zou zelfs moeten proberen te bladeren en te zoeken naar unieke paletten in (online) tijdschriften of andere grafische kunst. Vraag jezelf hierbij af: wat maakt dat deze kleuren ‘werken’? En voor welk type klant of publiek zou dit geschikt zijn?

Brainstormen 

Een geweldige manier om een ​​project te starten, is door te gaan brainstormen, een paar snelle schetsen op een whiteboard te maken en zo veel mogelijk ideeën uit jezelf en mogelijk iedereen om je heen te halen. 

Probeer een gedachte in een ruw, maar tastbaar visueel concept te illustreren. Door die illustraties als een gespreksonderwerp te gebruiken, kan je eventueel samen met anderen er ideeën van reflecteren. Dit kan een project een behoorlijk goede start geven.

Wees actief 

Lichamelijke activiteit zal je geest een pauze geven op jouw drukke werkdag en je geest de kans geven om zich even op iets anders te concentreren of zelfs over een project na te denken. Maak een wandeling buiten, of ga lekker (thuis) fitnessen en laat je hart sneller kloppen.

Voeg afwisseling toe aan uw dagelijkse routine 

Stagnatie is de broedplaats voor alle oudbakken en mogelijk saaie concepten. Houd je geest scherp door af en toe even uit je dagelijkse routine te stappen. Begin de dag met een wandeling, luister naar een nieuwe band op Spotify, teken een schets of lees een boek voordat je aan je werkdag begint. Deze onderbreking van herhaling zal jouw geest namelijk dwingen harder te werken en nieuwe denkkanalen voor al jouw camera inspiraties te openen.

Focus 

Zet die iphone of ander merk smartphone uit. Doe de deur dicht. Sluit je social media apps en controleer de e-mails zeker even niet! Creëer daarentegen een ruimte waarin je creatief kunt zijn en je kunt concentreren zonder gestoord te worden of je zorgen te maken dat iemand jou stoort. 

Ruim je werkruimte op, zodat jij je niet hoeft te concentreren op de onnodige dingen op jouw bureau. Richt je werkruimte zodanig in dat jij je kan ontspannen, gecentreerd of hoe jij je ook maar wilt voelen om jouw creatieve proces te verbeteren.

Bekritiseer jezelf niet 

Soms kan je geest zich bedreigd of gefrustreerd voelen en uiteindelijk afsluiten en zich terugtrekken. Laat je ideeën vrijelijk stromen, probeer jezelf niet te censureren en maak je geen zorgen over hoe dom sommige ideeën kunnen zijn terwijl je in jouw creatieve aanvangsstand bent. 

Het is namelijk belangrijk om jouw geest open te houden wanneer jij ideeën probeert te genereren. Je kunt deze ideeën dan later wel sorteren om te bepalen welke jij het beste voor jouw camera of andere projecten kunt gebruiken. 

Camera-Mania wil jou graag door allerlei inspirerende blogberichten en het aanbieden van fijne accessoires al jouw fotografische en videografie mogelijkheden plus ideeën optimaal voeden. Want een creatief leven betekent al snel een heel volwaardig leven! 

https://www.camera-mania.nl/ 

Bron: sprkcrtv