De draagbare digitale camera heeft een lange weg afgelegd!

Van een theoretisch begin als navigatieapparaat voor de ruimtevaart, ontwikkelde de digitale camera van een analoge camera tot het enorme moderne megapixel monster die wij vandaag de dag kennen.

Het begin

De geschiedenis van de digitale camera begon met Eugene F. Lally van het Jet Propulsion Laboratory. Als hij niet bezig was met manieren om kunstmatige zwaartekracht te creëren, dan dacht hij erover na hoe hij een soort mozaïek fotosensor kon gebruiken om digitale beelden vast te leggen.

Zijn idee uit 1961 was om tijdens het reizen door de ruimte foto’s te kunnen maken van de planeten en sterren om de positie van deze astronauten te helpen vastleggen.

De bijbehorende camera die over het algemeen herkend wordt als de eerste echte digitale camera was een prototype ontwikkeld door Eastman Kodak ingenieur Steven Sasson in 1975.

Hij bracht enkele Motorola onderdelen bijeen, tezamen met een Kodak filmcamera lens en enkele nieuw uitgevonden Fairchild CCD elektronische sensoren.

Deze camera had de afmetingen van een groot broodrooster en woog bijna 4 kg. De resolutie was een revolutionaire 0.01 megapixels en het duurde slechts 23 seconden om de eerste digitale foto te maken. Hoe bedoel je: sluitervertraging?!

Het einde van het fotorolletje?

De eerste commerciële CCD camera werd in 1976 door Fairchild ontwikkeld. De MV 101 werd gebruikt voor de inspectie van Procter & Gamble producten. Het jaar daarop introduceerde Konica de C35 AF, 's werelds eerste compacte point-en-shoot autofocuscamera.

Maar het filmloze tijdperk begon pas echt op 25 augustus 1981, toen Sony de eerste camera demonstreerde genaamd Mavica (Magnetic Video Camera). Het was niet echt een digitale camera, want de Mavica was eigenlijk zoiets als een analoge televisiecamera.

Het bewaarde foto’s op twee inch diskettes, Mavipaks genaamd, die tot vijftig kleurenfoto’s konden bevatten voor weergave op een televisie of monitor. Zijn CCD formaat bedroeg een imposante 570x490 pixels op een 10x12mm chip!

Het analoge tijdperk

Analoge camera’s waren mogelijk het begin van het digitale tijdperk, in die zin dat ze beelden op elektronische media opnamen, maar ze zijn nooit echt van de grond gekomen vanwege de slechte beeldkwaliteit en onbetaalbare kosten.

Canon lanceerde de eerste analoge camera in 1986, de RC 701, en volgde deze in 1988 op met de RC 250 Xapshot of Ion, de eerste analoge consumentencamera.

De komst van echt digitaal

De eerste echte draagbare digitale handheld camera was de Fuji DS 1P, ontwikkeld in 1988 maar werd nooit verkocht. De allereerste digitale camera die daadwerkelijk in de verkoop ging, was het Dycam Model 1 uit 1990.

Een grijze variant hiervan werd op de markt gebracht als de Logitech Fotoman. Het gebruikte een zwart wit CCD beeldsensor, sloeg zijn foto’s digitaal op èn kon direct aangesloten worden op een PC om deze te downloaden.

Ontstaan van de echt moderne digitale camera

De vorm van de hedendaagse compacte draagbare digitale camera begon in 1995 met een Casio QV 10, de eerste camera voorzien van een LCD scherm op de achterzijde. Dit schermpje had een behoorlijke doorsnede van 1.8 inch!

Het digitale tijdperk!

En daar zijn we nog steeds in. Alhoewel al die voorgaande compacte camera modellen in allerlei vreemde vormen verschenen, willen we natuurlijk maar één ding voor zo’n unieke compacte draagbare digitale camera: een handige draagtas om ‘m veilig in op te bergen...

... En als het even kan een handige tripod om onszelf er lekker mee te kieken. Klik, klak, klaar... Het kan allemaal via camera-mania.nl!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=draagbare+digitale+camera

Naar een idee van cnet.com