Een flitsbeugel en stand bracket zijn perfecte tools voor iedere (semi-) professionele fotograaf om vooral de belichting bij een fotoshoot zo perfect mogelijk te kunnen maken.

Wat is een flitsbeugel

Een flitsbeugel is een apparaat dat aan jouw camera wordt bevestigd en waarmee jij jouw flitser op een grotere afstand kunt houden dan bij jouw ingebouwde flitser of op een schoen gemonteerde flitser het geval is.

Het resultaat is verlichting die aantrekkelijker en consistenter is. Maar het toevoegen zal wel wat extra bulk aan je camera toevoegen.

Flitsbeugels bestaan meestal uit een metalen frame dat wordt bevestigd aan de statiefschroef aan de onderkant van jouw camera. Het bovenste gedeelte van de flitsbeugel heeft alsook een flitsschoenbevestiging voor het bevestigen van een externe verlichtingsbron zoals een (LED) flitser.

En omdat jouw flitser nu niet langer meer is aangesloten op de flitsschoenbevestiging van jouw camera, moet je er eveneens een extra accessoire aan toevoegen om de installatie van jouw flitsbeugel te complementeren.

Je hebt namelijk een flitstrigger nodig, die de vorm kan hebben van een speciale TTL kabel, synchronisatiekabel of een draadloze radiozender.

Maar als je dit alles eenmaal hebt samengesteld, dan heb je wel een beest van een camera-rig!

Waarom een ​​flitsbeugel gebruiken?

De redenen voor het nodig hebben van een flitsbeugel hangen volledig af van wat voor soort fotografie je doet en de uitrusting die je hebt. Over het algemeen zijn flitsbeugels broodnodig voor het verkrijgen van een voorspelbare en consistente verlichting.

Dit is vooral belangrijk voor evenementfotografen die mogelijk in diverse ruimtes opnames moet maken met verschillende omgevingslichtomstandigheden.

Eén van de meest voorkomende toepassingen voor een flitsbeugel is dan ook een zogenaamd ‘red carpet’ evenement. Tijdens dit soort evenementen is er namelijk geen controle over de omgevingsverlichting, terwijl jij wel snel horizontale en verticale beelden van een bewegend onderwerp moeten maken.

De licht stand bracket of standaard

Een LED lamp, reflector en zelfs jouw computer kan heel eenvoudig bevestigd worden aan een lichtstatief.

Traditionele lichtstatieven hebben veelal drie poten die kunnen worden ingeklapt of opgeborgen, zoals het bekende statief met zijn korte poten en een zeer lange middenkolom.

Dit type lichtstandaards zijn voldoende voor het gebruik in de meeste studio’s. Mocht jij ze echter vaak verplaatsen, overweeg dan om er wielen aan toe te voegen zodat jij deze stand bracket simpel kan rollen.

Nèt als bij alle andere lichtgewicht standaards, zou je er het bestje een ‘zandzak’ of zo erop willen plaatsen om het risico van het omvallen van deze standaard te kunnen verminderen.

Afhankelijk van wat jij fotografeert, zou het investeren in de juiste verlichting tools zoals een stand bracket en/of flitsbeugel vrij hoog op jouw camera gear verlanglijst moeten staan. Camera-Mania zorgt wel voor een verlichtend gevoel door dit allemaal mogelijk te maken.

stand bracket