Meer dan ooit is het fotograferen van voedsel bij jou thuis een populair fotografisch genre geworden. Onze fascinatie voor eten is echter niet nieuw. Schilderijen die zelfs tot de 15e eeuw teruggaan, laten zien dat voedsel een primaire bron van inspiratie was, waarin de schilders een tijdstip in het meest realistische perspectief probeerden te bevriezen. Camera-Mania geeft je in dit artikel wat handige foodfotografie tips om hier ook in jouw eigen huis mee aan de slag te gaan.

Gebruik natuurlijk licht bij het fotograferen van voedsel 

De zon is een ideale lichtbron voor foodfotografie, maar het is ook ongelooflijk onvoorspelbaar en verandert de hele dag zowel qua kleur als kracht. Om deze reden geven veel professionele voedselfotografen er de voorkeur aan om met kunstlicht te fotograferen om ervoor te zorgen dat hun foto’s er uniform uitzien. 

Het leren beheersen van het zonlicht en ermee werken kan echter enorm lonend zijn. Het geheim ligt in de richting van het licht voor het specifieke eten of drinken dat jij fotografeert. Voedsel wordt namelijk bijna altijd met gericht licht van opzij of van achteren vastgelegd.

Het juiste licht vinden 

De beste manier om de perfect verlichte plek in jouw huis te vinden, is door een ei te pakken en naar de verschillende ramen te lopen. Je wilt hier immers een prachtige, sombere schaduw over zien vallen, die dichter bij het raam lichter begint en in de schaduw valt. Zacht gefilterd licht is hier hierbij ideaal, dus gebruik bij zeer helder licht een diffusor of maak perfecte foto’s bij bewolkt weer. 

Op dagen dat het weer ietwat grimmig en donker is, is het misschien het beste om het licht te weerkaatsen door aan de weerzijde van het eten een reflector te plaatsen. Hierdoor wordt het licht op de scène gereflecteerd. Schaduwen zijn je vrienden, maar het vinden van de juiste schaduwbalans is de kunst.

Je lichtrichting uitkiezen 

De lichtrichting die je het beste gebruiken kan is volledig gebaseerd op het gerecht of drankje dat je fotografeert en jouw eigen favoriete stijl. 

Achtergrondverlichting werkt bijvoorbeeld prachtig bij heldere dranken zoals cocktails, taartjes met een glanzend glazuur of wafels overgoten met honing. En het mooie van digitaal fotograferen is: als je het niet zeker weet, dan kan je in allerlei richtingen fotograferen om te zien welke look je het mooist vindt.

Nog enkele tips voor het stylen van foodfotografie 

  • Houd je ingrediënten vers en gehydrateerd, want de camera liegt nooit! 
  • Een bord op kleinere borden, vul je scène met wat snufjes van verse kruiden, specerijen of fruit 
  • Neutrale rekwisieten zorgen ervoor dat het eten echt opvalt 
  • Stoffen voegen een geweldig visueel aspect toe door textuur en een leidende lijn toe te voegen 
  • Pas op voor reflecties, vooral bij glanzend bestek 
  • Vind interessante achtergronden die drama toevoegen. Vinyl oppervlakken zijn geweldig om na morsen schoon te vegen. Ook houten planken, krantenpapier, perkamentpapier, bladmuziek, behangstalen en keramische tegels vormen fantastische en unieke oppervlakken 
  • Voel niet al teveel een behoefte om de ruimte te vullen, want ‘negatieve ruimte’ kan ook erg krachtig zijn 
  • Oneven nummers zorgen voor een betere compositie: een, drie, vijf (cupcakes, glazen, borden) zijn visueel aantrekkelijker 
  • Bij twijfel, stileer dan in een driehoekvorm, ofwel door drie borden of glazen te plaatsen of door bijvoorbeeld popcorn op te stapelen 
  • Zorg er altijd voor dat je rekwisieten relevant voor het gerecht zijn, een theepot op de achtergrond van een currygerecht toevoegen is namelijk niet echt ideaal 

Voeg voldoende variatie toe aan al jouw opnamen. Voeg eventueel handen aan een foto toe, die een bord vasthouden. Want door een persoon op de foto te hebben, kan de kijker echt een verbinding met de foto maken. Als je alleen bent zou het gebruik van een statief en het instellen van de zelfontspanner van je camera de juiste keuze zijn. 

Bij foodfotografie thuis ben jij veelal zelf de chef, stylist en de voedselfotograaf. Hopelijk hebben de bovenstaande Camera-Mania tips jou al een beetje op weg geholpen. We wensen jou veel mooie en smakelijke food foto’s toe voor jouw Instagram en Facebook account! 

Bron: nikonusa