Begin jij net in de wereld van fotografie? Als dit het geval is, dan is hieronder in deze handige blogpost van Camera-Mania een lijstje met wat basisprincipes van digitale fotografie te vinden.

Al deze fijne aanwijzingen kunnen jouw foto’s een enorme kwaliteit boost geven... En het maakt hierbij niet altijd uit wat voor soort camera je hebt en over hoeveel megapixels jij beschikt... Want jij kan dan met elke DSLR, mirrorless of andere camera wel prima foto’s maken!

Laag ISO getal

Stel jouw ISO getal zo laag mogelijk in, want dit zal zorgen voor een goede weergave in jouw foto’s en maakt ze eveneens minder korrelig dan bij hogere ISO instellingen.

Groot diafragma

Gebruik een lens met grote opening bij portretten. Dit betekent simpelweg dat het ‘F-getal’ zo klein mogelijk moet zijn. Want des te kleiner het F-nummer, des te groter het diafragma.

Dit grote diafragma vervaagt de achtergrond van het portret en brengt zo het onderwerp lekker scherp in beeld, waardoor de aandacht van de kijker precies daar is waar jij het wenst.

Let op de achtergrond

Probeer zoveel mogelijk afleidende elementen te elimineren die er niet hoeven te zijn. In digitale fotografie kan heel veel worden aangepast met behulp van software zoals Photoshop, maar wellicht is het beter jouw achtergrond direct goed te laten samenwerken met jouw onderwerp.

Fotograferen uit de hand

Gebruik geen sluitertijd die langzamer is dan 1/60 wanneer je de camera in de hand gebruikt. Dus stel ‘m dan dus bijvoorbeeld niet in op 1/30. Want mooie foto’s moeten meestal scherp zijn. Gebruik anders een (mini) statief om de scherpte te waarborgen!

Langzame sluitertijden

Wil jij graag beweging suggereren. Neem jouw camera dan mee naar een stadsomgeving met auto’s, fietsen en openbaar vervoer. Stel het op een sluitertijd in met snelheden van 1/30, 1/15, 1/8 en 1/4.

Volg een rijdende auto of fiets met behulp van het automatische focussen via de camera. Zodra het bewegende object is scherpgesteld, maak jij vervolgens jouw opname.

Dit zou theoretisch gezien de achtergrond moeten vervagen en sporen van het onderwerp achterlaten om zo beweging te impliceren. Deze techniek kan wel een beetje oefening vereisen...

Kleine lensopeningen

Probeer een lensopening van F/16 of zelfs F/22 via een statief. Dit zorgt voor een scherpe focus over de gehele foto en vertelt zodoende een compleet verhaal over jouw landschap opname.

De camerahoek

Ben er klaar voor om (flink) te bewegen. Misschien zou je op jouw knieën moeten gaan zitten of zelfs gaan liggen om de juiste beeldhoek van je onderwerp te verkrijgen, zoals bij een opname van een baby.

Of ‘duik’ naar beneden bij het fotograferen van landschappen om zo jouw voorgrond optimaal te gebruiken om een gevoel met extra diepte te creëren.

Regel van derden

Stel je voor dat jouw zoeker zowel verticaal als horizontaal in drieën is verdeeld. Plaats jouw onderwerp nooit in het middelste vierkant of op een horizon in het midden om zo meer spanning in de compositie op te wekken. Een horizonlijn die precies in het midden zit produceert eveneens saaie landschapsopnames...

Begin vandaag nog met het maken van betere foto’s via deze handige bovenstaande tips en gebruik hierbij ideale Camera-Mania tools zoals een (mini) tripod. Klik, klak... zo gedaan!

camera accessoires

tripod