Kinderen hebben een andere kijk op de wereld omdat ze jong zijn, en een stuk kleiner. Ze zien hierdoor bijvoorbeeld close-ups die volwassenen niet kunnen zien. Maar hoe introduceer jij kids in de wereld van fotografie? Camera-Mania helpt je een beetje op weg! 

Het mooie van fotografie voor beginners (of voor jouw kids) is namelijk dat er geen goede of foute manier is om dit te doen. Je zou kunnen beginnen met wat magazines door te bladeren om zo allerlei foto’s met je kinderen te bekijken en te beslissen welke het interessantst zijn. 

Zijn ze scherp, of kleurrijk? Of heel misschien zwart-wit. Zijn het beelden van dieren of modieuze mensen? En hoe zit het met huizen, oude ruïnes of in het wild groeiende zonnebloemen? Wat spreekt ze aan? Of wat zijn de reacties, gevoelens of acties? 

Vervolgens zou jij jouw kids kunnen verleiden om hun perspectief en nieuwsgierigheid op deze wereld op iets meer dan willekeurige selfies van hunzelf te richten. Bijvoorbeeld door middel van de volgende mogelijkheden:

Geef ze een speurtocht 

Ga op avontuur door kinderen te vragen met hun camera specifieke dingen te zoeken, bijvoorbeeld op een telefoon, tablet of een Hamtod action camera. Je zou ze laten beginnen met het maken van foto’s van dingen met een specifieke kleur (vier foto’s van iets roods, iets blauws, enz.) tot het zoeken naar bloemen of interessante insecten om te fotograferen. 

Als ze wat ouder zijn, zou je ook voor meer subtiele dingen om te fotograferen kunnen gaan, zoals verschillende soorten licht of texturen.

Laat ze obsederen/observeren 

Maak jouw jonge fotografen in spé enthousiast om gewone dingen met andere ogen te zien door ze op 10 tot 20 verschillende manieren een enkel object, persoon of huisdier te laten fotograferen. Ze leren zo iets over standpunten en aandacht voor detail. 

Of laat ze foto’s (proberen) te nemen vanuit het oogpunt van een dier: een vogel, een mier of een hond. Dit is een prima manier om perspectief te verkennen en te laten zien hoe iedereen op zijn eigen unieke manier naar dingen kijkt.

Laat ze hun eigen fotoverhaal vertellen 

Oudere kinderen kunnen met foto’s door middel van compositie, meerdere opnamen of het toevoegen van woorden complexe en betekenisvolle ideeën overbrengen. 

Deze jonge fotografen kunnen zo leren dat door al dan niet te kiezen om bepaalde dingen erin op te nemen, het verhaal en de impact van hun foto’s veranderen kunnen. Deze visuele vertelvaardigheden, met eventuele toegevoegde woorden,  kunnen kinderen thuis ontwikkelen en zal behoorlijk handig zijn als ze bijvoorbeeld op reis of een dagtrip gaan. 

Onthoud echter dat het bij dit alles niet uitmaakt of kinderen nou wel of niet een ‘fotografisch oog’ hebben. Het gaat echt enkel om het proces, plus het experimenteren met expressie. Hen uit te nodigen om de wereld vast te leggen zoals zij die zien. Er bestaat dan ook niet zoiets als een slechte foto. Het draait namelijk allemaal om plezier te hebben! 

Camera-Mania helpt jouw kids mee op een vreugdevolle visuele ontdekkingstocht! 

https://www.camera-mania.nl/

Hamtod camera