Het is zomer en dat betekent dat het tijd is om jouw buitenfotografie skills een beetje meer te beoefenen. Laat de experts jou hier via Camera-Mania leren hoe jij duizelingwekkende goede outdoor opnames kan fotograferen.

In deel 1 had we reeds wat tips aangereikt. Hier volgen nog wat extra aanvullingen:

Gebruik een groothoeklens

Groothoeklenzen zijn bijzonder populair voor het maken van landschapsfoto’s. Een groothoeklens heeft namelijk de neiging om het gevoel van afstand en ruimte in de scène te benadrukken en ervoor zorgen dat objecten die dichtbij zijn groter en imposanter aan te laten voelen. Ze zijn met name ideaal voor het maken van afbeeldingen met veel voorgrond.

Gebruik een tele lens

In sommige gevallen wij jij echter liever een tele lens voor jouw afbeeldingen gebruiken. Wildlife fotografie bijvoorbeeld vereist meestal het gebruik van een tele foto lens. Bovendien kan je een tele lens gebruiken om verre elementen zoals bergen of de maan dichterbij te laten lijken.

Langzame sluitertijd

Zoek naar mogelijkheden om een lange sluitertijd te gebruiken om zo langere belichtingen mogelijk te maken. Jij kan zo beweging zachtjes vervagen, zoals ruisende watervallen of voorbij drijvende wolken, om een zacht en artistiek effect aan jouw opnamen toe te voegen.

Indien jij overdag langzame sluitertijden gebruikt, dan heb je waarschijnlijk een ND filter nodig om een deel van het licht te filteren bij het maken van deze lange belichtingstijden.

Zorg voor flink wat voorgrond

In de meeste gevallen wil jij de voorgrond opnemen in jouw landschapsfoto’s. Voorgrond kan namelijk behoorlijk meehelpen om een goede compositie en context aan je afbeelding toe te voegen. Een bijzonder interessante voorgrond kan zelfs dienen als het belangrijkste aandachtspunt in jouw foto.

Gebruik een CPL filter

Een CPL / polarisatie filter is een onmisbaar item voor buitenfotografen. Polarisatoren werken door enkel binnen bepaalde hoeken licht binnen te laten. Jij kan een variabel filter draaien om de kleurverzadiging te verbeteren of ongewenste oppervlakteverblinding te verwijderen.

Deze filters kunnen eveneens meehelpen de atmosferische waas weg te nemen, waardoor verre bergen helderder en dus niet meer onscherp lijken. Ze helpen alsook om de wolken van de hemel te scheiden, ze donkerder te maken en deze zo meer te laten opvallen.

Pas je witbalans aan

Terwijl jouw camera standaard al goed is in het raden van de witbalans, krijgt deze dit niet altijd goed voor mekaar. Soms moet jij die witbalans zelf aanpassen. Als je in RAW fotografeert is dit niet zo’n probleem, aangezien je die witbalans eventueel later in de nabewerking altijd zelf kan aanpassen.

Bekijk de reflecties op het water

Water kan een mooi onderwerp zijn bij afbeeldingen buitenshuis en waardoor er al snel een vleugje schoonheid en rust wordt toegevoegd kan worden aan een scène. Of je nou water tegen komt dat fijn genoeg is om een interessante reflectie vast te leggen, of jij je sluitertijd vertraagt om het oppervlak zachtjes te vervagen, op gewoon op zoek bent om water in jouw afbeeldingen op te nemen. Het kan altijd wel een speciaal gevoel toevoegen aan je landschapsfoto’s.

Camera-Mania biedt jouw via hun blog altijd vaardigheden, inzichten en trucs aan die nodig kunnen zijn om het gehele jaar door al die schoonheid in de natuur of elders vast te leggen, om deze dan trots te delen met anderen. Hopenlijk waren bovenstaande tips ook weer super nuttig!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=groothoeklens

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=tele

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=ND+filter

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=CPL

Lees hier het verbonden bron-artikel in het Engels: https://www.theadventurejunkies.com/outdoor-photography-tips/