Het fijne aan een beginnende of aspirant-fotograaf te zijn is dat je vrij bent om vrijwel elk type fotografiestijl te verkennen die er bestaat: fashion- of portretfotografie, fotojournalistiek, sport, et cetera. Gewapend met je digitale camera kan jij het allemaal uitproberen en tegelijkertijd jouw vaardigheden verbeteren.

Maar naarmate je meer camera ervaring opdoet, zul je ook al snel merken dat het moeilijk kan zijn om een specifieke stijl echt onder de knie te krijgen als jij je niet aan bepaalde regels houdt. Dus heel misschien is het beter om van te voren eens na te denken over wat voor stijl het beste bij jou past. Om deze reden bieden wij jou hieronder enkele mogelijkheden aan:

Portretfotografie

Portretfotografie is misschien wel één van de populairste fotografiestijlen, zeker nu al die sociale mediaplatforms het promoten van de hoogtepunten van ons leven wel heel erg vergemakkelijkt. Voor een boeiend portret moet je overigens de beste eigenschappen van jouw onderwerp benadrukken door te spelen met belichting, schaduwen en afstand.

Stillevenfotografie

Zoals de naam al doet vermoeden, houdt deze populaire fotografiegenre zich voornamelijk bezig met het maken van foto’s van objecten. Het is zodoende verbonden met productfotografie, waarbij bijvoorbeeld reclamebureaus merkartikelen fotograferen voor catalogi, tijdschriften en billboards.

Eén van de geheimen bij het maken van verbluffende stillevenfoto’s is het gebruik van een geweldige verlichting, zowel binnen als buiten. Bij productfotografie gebruiken veel fotografen dan ook een lightbox. Dit elimineert harde schaduwen door het item vanuit alle hoeken te belichten.

Landschapsfotografie

Reisliefhebbers hebben absoluut heel veel landschapsfoto’s gemaakt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit genre niet beperkt tot enkel horizontale foto's. Door juist verticaal te gaan fotograferen, kan jij namelijk hoge bomen, bergen en zo veel beter weergeven. Investeer hierbij zeker in de juiste uitrusting en gebruik de juiste lenzen voor landschapsfotografie.

Culinaire fotografie

De sociale media heeft ons de afgelopen jaren flink beïnvloed om foto’s van ons eten te blijven maken, of het nu voor de lol is of voor marketingdoeleinden. Als jij je met culinaire fotografie bezig houdt, zorg er dan wel voor dat de juiste witbalans is ingesteld om nauwkeurigere kleuren te krijgen. Je kan echter ook de verzadiging van je afbeeldingen verhogen (vooral de rode en gele kleuren) om je eten er nog aantrekkelijker uit te laten zien.

Macrofotografie

Degenen die echt ongelooflijke bijzondere foto’s willen maken, houden meestal van macrofotografie. Objecten vastleggen om ze er veel groter uit te laten zien dan dat ze in werkelijkheid zijn is relatief eenvoudig, zolang je maar over de juiste apparatuur beschikt. Denk bijvoorbeeld aan een simpele close-up lens of voor nog betere resultaten een specifieke macrolens.

Evenementfotografie

Evenementenfotografie is een vrij brede maar populaire aangelegenheid met de mogelijkheid van veel specifieke soorten evenementen, zoals concerten, verjaardagen, zakelijke bijeenkomsten en bruiloften. Het vergt natuurlijk veel oefening om hier in uit te blinken, door ervoor te zorgen dat je geen belangrijke momenten mist.

Straat fotografie

Voor degenen die hun camera overal mee naartoe nemen en genieten van het verkennen van hun artistieke vrijheid, is straatfotografie een bijzonder aantrekkelijke fotostijl. Het is een behoorlijk uniek genre in de fotografie dat de menselijke conditie documenteert en ongeplande gebeurtenissen vastlegt terwijl ze zich voortdoen. Dit meestal zonder een centraal thema of onderwerp.

Architectuurfotografie

Foto’s van gebouwen en het interieur ervan plus andere constructies kunnen van groot nut zijn voor ontwerpers, architecten, leasemaatschappijen en potentiële investeerders. Het is een mix van artistieke en technische vaardigheden en kan een serieuze know-how met zich meebrengen qua kunst en de juiste compositie.

Als jij architectuurfotograaf wilt worden, moet je waarschijnlijk wel investeren in wat extra uitrusting, zoals een ultra-wide of tilt-shiftlens, een hoogwaardig statief, een panoramakop en een camera waterpas.

En hoe zit het met jou?

Wat jij ook denkt dat voor jou de ideale fotostijl is, jouw eindproduct als fotograaf is erg belangrijk. Denk dus niet alleen na over welke Camera-Mania producten jou het beste kunnen ondersteunen, maar tevens de creatieve manieren waarop jij jouw beste werk (online) kunt presenteren.

close up

macro

statief

LED

Caden

panorama

waterpas