Laten we heerlijk alle vormen van het full body lichaam eren!

Peter Paul Rubens wordt gevierd als één van de grootste schilders van zijn tijd. Tegenwoordig staat Rubens in de volksmond meer bekend als de schilder van ‘grote’ vrouwen dan hij is voor zijn werkelijke kunst. Zijn werk heeft zelfs een uitdrukking gevonden die nog steeds wordt gebruikt om vrouwen te beschrijven met een voller figuur, namelijk ‘Rubensiaans’.

Wilde Rubens de grotere vrouwelijke vormen verheerlijken? Was hij echt de man die groot mooi maakte?

Voor Rubens was het menselijk lichaam nooit gewoon een lichaam, maar er was veel meer bij betrokken. De menselijke vorm verschafte namelijk een canvas om allerlei morele, ethische en religieuze waarheden te onderzoeken.

Rubens’ personen worden in het algemeen vaak gezien als een beetje te vlezig en krachtig. Maar zij zijn zo afgebeeld om heel specifieke redenen.

Rubens, zoals veel van zijn generatie, vereerde namelijk de culturele, artistieke en wetenschappelijke prestaties van de oude Grieken en Romeinen. Hij geloofde alsook dat ze ideale lichamen bezaten zoals blijkt uit hun prachtige oude beelden.

Opgeleid als een kunstenaar in de klassieke traditie, werd er van Rubens verwacht om die statige vormen van deze oude sculpturen na te bootsen. Rubens kopieerde niet alleen het idee van antieke sculpturen maar voegde ze toe aan al zijn schilderijen. En maakte zo met olieverf het menselijk lichaam tot een expressieve kracht van allerlei emoties en passies.

Rubens hield zich niet echt bezig met begrippen als schoonheid, lichaamsbouw en lichaamslengte zoals we die tegenwoordig begrijpen. Hij was veel meer bezig met vragen over geloof en eeuwigheid. Rubens was een zeer gelovig man en werd gezien als het leidende culturele figuur van een periode van spirituele vernieuwing in het katholieke geloof die bekend werd als de contrareformatie.

Geloof als muze. Typisch krachtig, levendig en dramatisch, probeerden deze religieuze werken de menselijke vorm te gebruiken om een krachtige religieuze ervaring te bieden in de ogen van de toeschouwer.

Rubens en sensualiteit. Er is erotiek terug te vinden in de blote kunst van Rubens. Ze zitten vol goed gevormde vrouwen die zichzelf uitkleden, extra gespierde mannetjes die zich overal op het doek bevinden en rijpe scènes van lust en liefde...

Of het nu gaat om sensuele scènes uit de Bijbel of de Griekse en Romeinse mythologie, Rubens schilderde ze met een lichamelijkheid en kracht die hen bijna uit het schilderij lieten gaan!

Wil jij de schoonheid van jouw camera met al zijn fijne vormen ook heerlijk eren? Denk dan aan zo’n over fijn wel wulps Rubensiaans camera hoesje van Camera-Mania.nl

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/index/?cat=0&limit=45&q=full+body

Via: bbc.co.uk