Veel fotografen hebben een passie voor het maken van foto’s die absoluut een uniek verhaal vertellen. Uitzonderlijke zwart-wit portretfoto’s maken is één van die mogelijkheden. En het is echt niet zo moeilijk als je de basisregels maar kent... Camera-Mania helpt je wel een beetje op weg!

Veel fotografen vinden zwart-wit fotografie perfect voor hun kijk op de wereld. En ook al fotograferen zij tegenwoordig voornamelijk met digitale camera’s, die camera van hen blijft altijd op zwart-wit ingesteld staan.

Geweldige software tools

Zwart-wit foto’s kan je prima in JPEG bestanden in jouw camera opslaan. Je zou jouw camera ook kunnen instellen op het RAW formaat als je denkt daar voordeel uit te kunnen halen.

Er bestaat daarnaast ook geweldige software om prachtige monochrome foto’s te creëren. Alles wat je (vroeger) kon doen met films in een doka, kan jij nu namelijk doen met apps zoals Skylum Tonality Pro, Topaz Labs’ B&W Effects en Nik Collection software van de filter specialist DXO. Dit is zonder meer een geweldig geheim als het gaat om het scheppen van perfecte zwart-wit portretten!

In deze software kan je allerlei trucs toepassen. Wanneer je bijvoorbeeld een roodkleurenfilter toepast, dan wordt alles wat rood is op de foto’s onmiddellijk helderder. Huidtinten zijn voornamelijk rood en oranje, dus dit verlicht het gezicht van iemand op zonder extra ruis toe te voegen.

Met dit soort software kan je ook heel gemakkelijk de grootte aanpassen of ‘bijsnijden’. Een frame toevoegen is alsook een peuleschil.

Pasgeboren baby opnamen

Indien je een pasgeboren baby’s fotografeert, dan komt daar veel bij kijken (luiers, knuffels en dekentjes), maar het allerbelangrijkste is daarbij de relatie tussen ouders en kind. Je zou hierbij slechts één LED lamp te hoeven gebruiken.

Met de moeder in een stoel en de baby in haar arm gebruik je bijvoorbeeld een 105 mm lens om alle afleiding te laten verdwijnen. Als het licht zo dichtbij mogelijk wordt geplaatst, wordt de achtergrond zwart.

Je zou in de post-productie kunnen experimenteren met een oranje kleurfilter om een avond effect te scheppen plus de huidtinten te verzachten, iets wat één van de moeilijkste dingen is bij het fotograferen van pasgeboren baby’s en moeders.

Simpel is het nieuwe geweldig!

Als je eenvoudige foto’s kunt maken met eenvoudige tonen, dan ben je al op de goede weg om geweldige zwart-wit foto’s te maken. Elimineer storende achtergrondelementen, verwijder rekwisieten en zo, en distilleer relaties.

Maak je geen zorgen over alle software tools die beschikbaar zijn, maar houd het simpel en onthoud tevens dat ondanks dat deze er zijn, jij ze echt niet elke keer hoeft te gebruiken.

Probeer zo jouw eigen kunsten in de zwart-wit foto’s optimaliseren. Camera-Mania helpt jou altijd goed op weg: met wat handige tips en ultieme camera tools!

video licht

Triopo statief