Voor velen is de iPhone een echt status symbool, een unieke gadget die ons dagelijkse leven na zijn introducie flink veranderd heeft. En deze multimedia vriendelijke iPhone transformeerde fotografie eveneens van veelal een hobby naar een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse leven.

Smartphones, samen met hun bijbehorende apps voor het bewerken van foto’s, stopten na de introductie van de eerste touch screen mobiele telefoons steeds betere camera’s in de zakken van iedereen en zo werden wij allemaal ineens behoorlijk productieve fotografen.

Dit jaar zullen er wereldwijd wederom biljoenen of zelfs triljoenen digitale foto’s worden genomen, en de meeste daarvan (zo’n 85 procent) zullen door smartphones als de iPhone worden genomen. Dat is heel veel meer dan de 400 miljard digitale foto’s die er in 2011 gemaakt zijn.

‘s Werelds populairste camera

Wie had kunnen indenken dat toen Apple de iPhone in 2007 lanceerde, het een decennium later ‘s werelds populairste camera zou worden en een compleet nieuw tijdperk van visuele communicatie zou inluiden.

Wij waren in de afgelopen jaren getuige van de dood van zogenaamde point-and-shoot camera’s, de explosie van enorme sociale netwerken, want die gaven ons op hun beurt alsook een perfecte plaats en reden om er al onze foto’s en videootjes te plaatsen.

Meest populaire fotostijl aller tijden

En vergeet ook zeker niet de opkomst van misschien wel de meest populaire fotostijl aller tijden: de selfie. Want hoe kon jij deze selfie rage nou weerstaan. Het was alsof een engeltje jou een selfiestick gaf, waarmee jij heel prachtig al jouw persoonlijke charme perfect kon vastleggen.

Alsof je zo in een fotografische paradijs aanbelandde! En de wereld geniet hemels mee van al die fraaie selfies!

Zo maken wij nu vele foto’s van onszelf op allerlei interessante plaatsen, documenteren we precies wat we dagelijks doen, of hoe snoezig onze geliefde baby of huisdier wel niet is of maken we fraaie foto’s van wat we geserveerd krijgen in een chique restaurant. Gezien worden is nu compleet in de macht van onze eigen selfie handen!

En de technologische ontwikkeling van de iPhone introduceerde ook steeds weer nieuwe snufjes die het fotografische iPhone walhalla steeds weer grootser en geliefder maakten.

Nieuwe snufjes

De iPhone 7 Plus bijvoorbeeld, was de eerste iPhone die genoot van een stevige verkoop vanwege de mogelijkheid om bij weinig licht opnames te maken en bood een tweede telelens die een optische zoom verstrekte.

Er was daarnaast tevens een softwarewijziging waardoor al die 7 Plus fotografen zomaar bokeh konden creëren, een term voor het onscherpe gedeelte van een foto (meestal op de achtergrond), gecreëerd door een ondiepe scherptediepte waardoor het onderwerp zomaar uit een anders afleidende scène tevoorschijn komt.

Mobiele filmmakers

Maar ook de filmindustrie keek verbaasd op hoe de iPhone zelfs het filmmaken beïnvloedde. Er is momenteel een grote gemeenschap van mobiele filmmakers, waarvan er veel terug te vinden zijn op Vimeo en YouTube.

Op het Sundance Film Festival in 2015 kreeg de film Tangerine lovende kritieken vanwege de dialoog en het vakmanschap van de cinematografie. De filmmakers van deze bioscoopfilm gebruikten slechts twee iPhone 5s handsets en een goedkope anamorfische lensbevestiging voor al hun opnamen!

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat een iPhone of vergelijkbare smartphone alle apparatuur zou vervangen die dagelijks gebruikt wordt door professionele fotografen, maar sommige personen geloven dat die dag niet zo ver meer van ons verwijderd is.

Voor professionele foto avonturen

Ik weet niet hoe jij hier zelf over denkt, maar zeker is dat de iPhone en zijn mobiele kammeraden de fotografie wereld flink op z’n kop heeft gezet. En dit kan ook als fijn hulpmiddel zijn bij al jouw (professionele) foto avonturen.

Camera-Mania biedt een flink reeks aan tools en beschermmiddelen voor jouw geliefde iPhone, dus daar zal vast wel wat fijns voor jou bijzitten. Nou, dan heb als laatste ik nog één vraagje aan jullie: “Wil iemand nog even een coole selfie van mij zien?”

iphone