Ingeklemd tussen de zwoele zomer en de koude winter, wordt de herfst ook wel het afkoelseizoen genoemd. De nachten komen vroeger, de temperaturen dalen en de meeste vegetatieve groei (oftewel al het groen) neemt af.

Plus de inheemse dieren beginnen zich voor te bereiden op het gebrek aan voedsel dat meestal in de winter plaatsvindt, verzamelen tal van winter supplies op, of reizen soms zelfs naar warmere klimaten!

De herfst wordt over het algemeen beschouwd als het einde van het groeiseizoen. Maar het staat ook bekend als het oogstseizoen en zodoende luidt de herfst eveneens een vrolijke tijd in met bijvoorbeeld de viering van wijn en bier oogstfeesten.

Een feest!

Deze oogstvieringen combineren veelal een soort gebed voor toekomstige oogsten, om de natuurgod (-en) gunstig te stemmen en te zorgen voor succesvolle gewassen.

Enkele andere voorbeelden van dank te uiten en wedergeboorte is de Halloween (All Hallows Eve) viering op 31 oktober, welke mensen herinneren aan hun band met de dood en de geesten van diegenen die deze aarde hebben verlaten.

En op de dag erna vieren christenen (vooral katholieken) Allerheiligen of All Saints’ Day wanneer mensen hun dierbaren bezoeken die uit hun leven stapten door bloemen naar hun graven brengen.

In Mexico herdenken de levenden op 2 november eveneens hun voorouders tijdens de Dag van de Doden.

Volgens William Cullen Bryant levert de herfst de laatste, mooiste glimlach van het jaar. En zodoende is het belangrijk om tijdens de herfst altijd startklaar met jouw camera te staan om al dit moois te kunnen vastleggen!

Juist daarom geven wij van Camera-Mania jou graag nog wat kleine tips om fraaie herfstfoto’s te maken.

Gebruik indirecte verlichting

Probeer die heldere zonnige dagen te vermijden, welke de neiging hebben het contrast en de helderheid van de kleuren te verhogen. Ga in plaats daarvan voor een gedeeltelijke of volledige schaduw.

Fotograferen op bewolkte of regenachtige dagen kan de aardetinten en de kleurdiepte van herfstbomen en bladeren namelijk benadrukken. Regendruppels op verse gevallen bladeren verdiepen de kleuren en creëren eveneens geweldige lichtpatronen.

Composities met impact

Bladeren leggen meestal de nadruk op kleur, maar jij kan alsook vormen, lijnen en patronen vastleggen door close-ups van bladeren en andere items te maken.

Overweeg de ‘regel van derden’ om het beeld dynamisch te houden, waarbij jouw object niet direct in het midden staat, maar zich bevindt op een kruising van denkbeeldige verticale en horizontale lijnen.

Ga voor iets creatiefs

Alhoewel er in de herfst veel kleur te vinden is, probeer dan toch nog enkele foto’s in zwart-wit en/of sepia te nemen, om zo het lijnenspel en vorm te benadrukken. Experimenteer met helderheid, contrast en verzadiging om voor nog wat meer diepte en interessante beelden te zorgen.

Volgens Remy de Gourmont is de herfst zo vreugdevol en zoet als een vroegtijdig einde...

Maar dit einde is voor ons als ultieme herfstliefhebbers en voor al die enthousiaste fotografen die hier van binnen juist heel warm van worden juist het startschot voor een fraai creatief foto seizoen.

Dus als jij er nu voor zorgt dat je de juiste accessoires van Camera-Mania en jouw camera inpakt, je jas aandoet en ook jouw sjaal niet vergeet... Dan doet moeder natuur en al haar bijbehorende kleurfeesten de rest wel!

Accessoires