Laten we het vandaag eens hebben over de volgende vraag: Waarom dragen sommige videografen (met één camera) een hoofdtelefoon tijdens het filmen?

Overbodig en onnodig?

Want is het dragen van een koptelefoon niet overbodig en onnodig? Je hebt namelijk geluidsniveaus die op het camerascherm zichtbaar zijn. Wat is dan het voordeel van het luisteren naar je microfoon terwijl je daar eigenlijk al gewoon op de plek staat?

Welnu, die niveaus op jouw schermpje vertellen je enkel hoeveel audio jouw camera binnenkomt. Een hoofdtelefoon vertelt je precies wat voor geluid het is. Eventueel verdwaald omgevingsgeluid, windruis, het ritselen van kledingstukken tegen een microfoon of zelfs een defecte microfoonverbinding waardoor jouw audio kan zoemen en soms zelfs onbruikbaar wordt...

Dat wordt echt niet aangetoond door naar wat geluidsniveaus te gaan kijken.

Onmisbaar

Een hoofdtelefoon van Kabel-Mania is dan ook net zoiets als een bankpas of creditcard: Je moet nooit zonder deze het huis verlaten. Veel videofilmers doen dat echter wel en ondervinden daarna de (veelal verwoestende) gevolgen ervan in het bewerkingspakket op de PC. Maar dan is het vaak te laat...

Oordopjes

Oortelefoons of oordopjes zijn doorgaans niet ideaal voor videoproductie, maar bieden wel een goedkoop en compact alternatief voor enige ‘audiocontrole’ en zijn oneindig veel beter dan dat er helemaal niets voorhanden is.

On- of over-ear hoofdtelefoon

In de meeste opnametoepassingen geven videoprofessionals de voorkeur aan een on- of over-ear hoofdtelefoon. Ze zijn meestal een beetje groot met lekkere dikke, gewatteerde kussens die je oor volledig comfortabel omringen.

De kussentjes zijn veelal van vinyl of leer gemaakt en helpen mee jouw oor te isoleren van externe geluiden en zorgen evenzo voor een prettig behaaglijke pasvorm. Meestal hebben deze hoofdtelefoons een gesloten achterkant om de isolatie en basprestaties te verbeteren.

Daarnaast kan jij die hoofdtelefoon van je ook als mixreferentie gebruiken. Want naast jouw computerluidsprekers en misschien een TV luidspreker, bieden hoofdtelefoons soms een beter audioperspectief dat op een probleem met jouw geluidsmix kan wijzen.

Houd er echter rekening mee dat het hoofdtelefoongeluid een overdreven weergave is van jouw audio wereld. Gebruik om die reden geen hoofdtelefoon om de definitieve audiotracks voor video te mixen. Vertrouw in plaats daarvan op de luidsprekers voor je uiteindelijke soundmix.

Kortom, als jouw camera over een hoofdtelefoon aansluiting beschikt, sluit deze hier dan ook op aan en voer enkele geluidscontroles uit. Zorg ervoor dat je duidelijk kan horen wat jij wilt dat jouw publiek ook hoort.

Betaalbaar

Je hoeft echt niet bijna failliet verklaard te worden om een hoofdtelefoon van hoge kwaliteit te verkrijgen voor het monitoren van de audio op een videolocatie of voor bewerking achteraf. Een betaalbare hoofdtelefoon van Kabel-Mania volstaat!

hoofdtelefoon