Er is geen twijfel over mogelijk dat een iPad of moderne Android tablet een geweldige gadget is voor menig consument. Hoewel het misschien nog niet in staat is om professionele videobeelden op te nemen of te bewerken, kan het toch een hulpmiddel van onschatbare waarde zijn in de toolkit van iedere filmmaker of videograaf. Hieronder vind je enkele manieren waarop de iPad handig ingezet kan worden, van het begin tot het einde van de video productie.

Scenarioschrijven 

De eerste stap van elke productie is uiteraard het schrijven van het script, en een tablet kan jou daarbij helpen. Met een batterij die veelal langer meegaat dan veel laptops op de markt, kun je er bijna overal mee schrijven, en met de toevoeging van een Bluetooth keyboard of een keyboard case (*) kan de iPad of je Android buddy net zo efficiënt worden gemaakt als een laptop om te typen.

Storyboarding 

Als je eenmaal klaar bent met je scenario, is het tijd om te beginnen met het plannen van je opnamen, en de iPad kan je helpen bij het maken van fantastische storyboards. Er zijn een aantal gevestigde storyboardtoepassingen, zoals bijvoorbeeld Storyboard Composer HD iOS app van Cinemek Inc. 

Voor een alles-in-één pre-productietool combineert de Shot Designer (Pro) app van Hollywood Camera Work LLC cameradiagrammen, shots en storyboards in één intuïtieve interface. Het programma is verkrijgbaar voor Mac, PC, iOS en Android.

Als een clapboard of filmklapper 

Een clapperboard of een filmklapper is een essentiële accessoire bij elke filmopname. Het toont waardevolle informatie over de scène en maakt het synchroniseren van extern geluid een fluitje van een cent. 

Met een iPad of Android tablet digitaliseer je dit proces. De iOS app Movie Slate van PureBlend Software, kan bijvoorbeeld de gebruikelijke scène weergeven en nummers opnemen, evenals de tijd van de dag weergeven of zelfs synchroniseren met de tijdcode van een extern apparaat, zoals een audiorecorder. Voor Android is er onder meer de Clapperboard (Pro) app van Ueen beschikbaar.

Als teleprompter 

Het grote, heldere scherm en de lange batterijduur van een tablet maakt dit ook de ideale tool om het als een draagbare teleprompter te gebruiken. Je kunt er tevens voor kiezen om de iPad of zo als een off-camera prompter te gebruiken door hem op een statief te monteren met een statief bevestigingsbeugel (*). 

Vervolgens download je de teleprompt app die jou het prettigst lijkt uit een app store en heb je jouw eigen professionele teleprompter. Denk bijvoorbeeld aan de PromptSmart Pro iOS applicatie of de Teleprompter Pro Android app van MSDC Technologies Ltd. Er zijn ook allerlei gratis apps verkrijgbaar.

Als WiFi video productie systeem 

De iPad kan ook een uitstekende veldmonitor en productietool zijn met behulp van bijvoorbeeld de Live: Air Action app. Dit is een iOS videoswitcher applicatie die jouw livestream verandert in een complete productie met meerdere camera’s en met aangepaste graphics, overgangen, animaties en nog veel meer! 

Dit ideale WiFi video productie systeem is een oplossing om een opstelling met meerdere camera’s te realiseren om zo grote evenementen te overzien en uit te zenden. Het wordt door Teradek geleverd. 

Verder zijn er allerlei andere mogelijkheden, zoals (sommige) tablets als een afstandsbediening voor een camera te gebruiken, of via WiFi als een tweede computermonitor. 

Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er veel manieren waarop jij jouw iPad of Android tablet kunt gebruiken om jou bij een videoproductie te helpen. En vergeet uiteraard ook niet: er gaat niets boven het kijken naar een zelfgemaakte film die je op dezelfde tablet terug kan zien die de film al van het begin tot eind daarvoor gezien heeft! 

iPad

tablet

(*) leverbaar via i-Mania.nl