Keer op keer wordt er gevraagd door diegenen die net met fotografie beginnen: “Wat is dit ding dat bij mijn lens meegeleverd wordt?” In dat geval verwijzen ze in de meeste gevallen naar de lens kap of hood die soms bij nieuwe lenzen wordt geleverd.

Een beetje vreemd

Voor hen die nieuw zijn in het gebruik van camera’s met lenzen, zien ze er soms namelijk een beetje vreemd uit aangezien het vaak in een golfachtig patroon wordt aangeleverd.

Het belangrijkste doel van een lens kap is om licht te blokkeren. Als de gebruikte lens een prime-lens is (met een vaste brandpuntsafstand, dus kan niet zoomen), dan zal die hood waarschijnlijk op een stuk buis lijken, waarvan de opening aan de ene kant groter is dan aan de andere zijde.

Voor zoomlenzen heeft de kap meestal een gebogen opening aan één uiteinde. Deze curve wordt gesneden naar het zoombereik van de lens en zorgt ervoor dat het bredere gezichtsveld zorgt voor kleinere brandpuntsafstanden, terwijl het toch probeert om het meeste licht bij een langere brandpuntsafstand te blokkeren.

Maar helpt die lens hood of kap eigenlijk wel?

De lens kap zal zeker meehelpen licht dat in de lens komt tegen te houden, plus de mogelijke schittering (lees: lensflare) welke door de buitenste lenselementen veroorzaakt kan worden.

Bij een lens met vaste brandpuntsafstand is de zonnekap solide, waardoor zoveel mogelijk licht wordt geblokkeerd. Maar bij een lens kap voor een zoom lens kan de curve of lens hood vorm het licht eerder door laten dringen.

Dit is meestal niet zo opvallend, tenzij er in de verticale richting wordt gefotografeerd en de lens dicht naar de zon toe wordt gericht.

Moet je altijd een lens hood of kap gebruiken?

Een lenskap zal je niet helpen wanneer de zon (of lichtbron) daadwerkelijk in jouw opname is. Maar het kan wel helpen extra licht te verminderen van gereflecteerde objecten in de buurt (ramen, witte muren, enz.), ook al is het effect soms minimaal.

Maar jij zou die lens hood wanneer je maar kan gebruiken. Want meer dan wat dan ook gebruik jij die lens kap om jouw voorelement van jouw lens te beschermen. Zeker als je er geen lens filter op hebt bevestigd.

Diezelfde lens kap beschermt jouw lens ook een stuk beter tegen mogelijke beschadigingen door vallen en stoten. Als er iets vervelends gebeurd op dit gebied, dat zal die hood in eerste instantie de grootste klap(pen) opvangen!

Een lenskap is een zeer belangrijk item als het aankomt op bescherming van jouw lens en de kwaliteit van jouw foto’s. Kijk dus hier bij Camera-Mania of er een geschikte versie voor jouw lens aanwezig is.

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=lens+kap

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=lens+hood

Bevat info van digital-photography-school.com