Fotografie en kerst lijken hand in hand met elkaar te gaan. Met alle mogelijk intieme momenten heb je namelijk de kans om bijzondere sfeervolle beelden te maken die je online kan delen of fysiek kan afdrukken om zo generaties lang te kunnen koesteren. Hier zijn een aantal Camera-Mania kerstfotografie tips om ervoor te zorgen dat die foto’s ook daadwerkelijk geweldig worden!

Verhoog je ISO instelling 

Vind de juiste balans tussen omgevinglicht en mogelijke flitsers, zelfs als dat betekent dat je het ISO getal naar 1600, 3200 of zelfs 6400 moet verhogen, dit afhankelijk van de camera die je gebruikt. Bij professionele full-frame camera’s is een 6400 ISO instelling geen probleem.

Gebruik lagere lensopeningen 

Creëer een prachtige bokeh in jouw kerstachtergrondverlichting door je diafragma’s laag in te stellen. Natuurlijk moet je dan wel heel nauwkeurig zijn met jouw focus bij zo’n ondiepe scherptediepte, maar als jij je onderwerpen scherp kunt krijgen, dan zullen de lage diafragma’s je beelden er echt uit laten knallen en die prachtige kerstverlichting op de achtergrond doen uitkomen. Als je lens het toe staat, probeer dan op f2.8 of daaronder te blijven.

Gebruik natuurlijk licht (vermijd flits) 

Als je de meest natuurlijke, warme en stemmigsvolle foto’s wenst te maken, moet je de flitser voor sommige (zo niet de meeste) foto’s uitschakelen. Hierdoor kan het omgevingslicht van de kerstverlichting of open haard in jouw opnamen verschijnen en kunnen delen van de scène in hun schaduw vallen.

Gebruik kerstrekwisieten 

Overweeg bij kerstportretten leuke kerstrekwisieten te gebruiken, zoals kerstmutsen en schattige vakantieoutfits. Het is verleidelijk om de hele dag in pyjama’s rond te hangen, maar met een beetje extra planning kom je ook een heel eind.

Kom dichtbij 

Door het onderwerp van jouw foto dichter bij de camera te plaatsen, kan jij de hoeveelheid bokeh in de onscherpe delen van de afbeelding vergroten, wat uitstekend werkt voor kleine details zoals kerstversieringen. Zorg ervoor dat jij jouw diafragma laag houdt en overweeg om hiervoor een macrolens te gebruiken om zo nog dichterbij te komen terwijl je toch nog kunt scherpstellen.

Gebruik leuke en gekke poses 

De feestdagen zijn een tijd van plezier en vrolijkheid. Als fotograaf, of je nu als een professional bent ingehuurd of gewoon jouw familie fotografeert, is het jouw taak om hier geweldige reacties, glimlachen en poses van je onderwerpen vast leggen. 

De belangrijkste regel bij het maken van kerstfoto’s is om plezier te hebben. Het is een geweldige tijd om met de bokeh van kerstverlichting te spelen en fijne feestelijke achtergronden te gebruiken. Camera-Mania wenst jou heel veel kerstfoto vreugde! 

https://www.camera-mania.nl/ 

Bron: slrlounge