Voor veel fotografen is het zeggen dat het regent al voldoende om ze op zoek te laten gaan naar een veilige schuilplaats. Maar dit is heel jammer, aangezien het feit dat regenachtige dagen geweldige fotomomenten kan aanbieden die er gewoon smachtend op wachten om te worden vastgelegd!

Want regenfotografie is een geweldige manier om een fotoscène er op een interessantere andere manier uit te laten zien. En of dit nu om straat-, landschaps-, macro- of productfotografie gaat, dat maakt niet uit.

Regenfotografie is behoorlijk kunstig en dramatisch. Dus leer enkele belangrijke kenmerken van regenfotografie en verwerk deze prachtige regen in jouw favoriete onderwerp.

De juiste gear en instellingen kiezen

Wat betreft uitrusting zijn er een aantal essentiële zaken om aan te denken bij het fotograferen in de regen:

Allereerst heb je een camera met lens nodig die goed werkt bij weinig licht. Regenfotografie werkt nauwelijks met een standaard smartphonecamera. Je hebt namelijk een breed dynamisch bereik nodig en de mogelijkheid om met een hoge ISO te fotograferen.

Daarnaast heb jij een regenjas voor jouw camera nodig en uiteraard één voor jezelf. Je kan eveneens denken aan waterdichte cameratassen, zonnekappen en aangepaste regenhoezen.

En jij hebt absoluut een statief nodig. Want sommige regenscènes hebben langere belichtingstijden nodig voor een dramatischer effect. Maar zelfs als jij niet zeer lange sluitertijden gebruikt, elimineert een statief het risico van wazige beelden en cameratrillingen.

Dingen om op regenachtige dagen te fotograferen

Reflecties. Een groot voordeel van die natte regenachtige dagen is de mogelijkheid om geweldige reflecties vast te leggen. Alhoewel jij bij elk weer wel reflecties van meren of vijvers kan fotograferen... Als het regent, dan kan jij idem dito op straat geweldige reflecties vastleggen in waterplassen.

Symmetrie is hierbij een krachtig element wat de kijker aanspreekt en evenzo een sterke boodschap overbrengt. Gebruik jouw camera hierbij het liefst in de handmatige stand om er zeker van te kunnen zijn dat je de belichting en focus juist instelt.

Waterdruppels. Waterdruppelfotografie wordt in de meeste gevallen gedaan in een studio of een gecontroleerde omgeving. Maar het mooie van zware regen is dat het de perfecte omstandigheden biedt voor soortgelijke composities, maar dan in een natuurlijke omgeving. Je hebt dan wel een heel korte sluitertijd en een snelle flitslamp nodig.

Vallende regen vastleggen kan moeilijk zijn, maar de resultaten kunnen het flink waard zijn! En jij zou ook aan macro-opnamen van regendruppels kunnen denken...

Opspattend water. Er zijn meer dan genoeg waterspatten te vinden als het regent. Het vastleggen van de beweging van water tijdens een flink regenstorm kan voor geweldige foto’s zorgen. Vergeet echter niet om een super korte sluitertijd te gebruiken om de actie te kunnen bevriezen.

Portretten met paraplu’s. Paraplu's voegen vorm, kleur, textuur en grootte toe aan een foto. Bovendien voegen ze het idee van bescherming en veiligheid toe terwijl al die regen neervalt. Ze kunnen een fraai natuurlijk kader voor jouw onderwerp worden. Plus jij kan een paraplu prima gebruiken om onaantrekkelijke objecten in jouw fotoscène te blokkeren!

Ga er op uit!

Dus de volgende keer dat er weer een flinke stortbui is, dan moet jij jezelf niet meer binnenshuis opsluiten, maar grijp dit moment aan om direct naar jouw camera te grissen, tezamen met de juiste accessoires van Camera-Mania, om wat foto plezier in de regen te gaan creëren!

tripod

flitser

tripod

hoesjes tassen